• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.11.2023

20:51

Čudo od čoveka! Mašinicu za šišanje izumeo je jedan Srbin, Britanci ga proglasili za plemića!

Društvene mreže

Zanimljivosti

Čudo od čoveka! Mašinicu za šišanje izumeo je jedan Srbin, Britanci ga proglasili za plemića!

Podeli vest

Čuvenu mašinicu za šišanje koja svakodnevno olakšava živote milionima ljudi širom sveta izumeo je Srbin Nikola Bizumić iz sela Neradin kod Iriga, koji se za svoje zasluge postao bogat čovek.

 Nikola Bizumić je posle školovanja u rodnom mestu otišao je u Irig da uči berberski zanat. U Irigu je došao na ideju da napravi mašinicu koja bi olakšala berberski zanat, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja. Kod svog majstora nije naišao na podršku i razumevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gde je 1836. godine položio kalfenski ispit. Ni tu nije naišao na odobrenje i podršku kolega niti je uspeo da pribavi 100 forinti da bi napravio i patentirao svoju zamisao.

Foto: wikipedia

 

 

Kao potpuno siromašan čovek napustio je rodno mesto 1855. godine i otišao u London. U Londonu je našao sponzore za svoj izum koji je ubrzo počeo da se proizvodi i izvozi. Već 1865. su berbernice širom Evrope za šišanje koristile mašinicu Nikole Bizumića. Potreba za ručnom mašinicom za šišanje je opala sa pojavom električne mašinice za šišanje. Ali to se dogodilo mnogo nakon Nikolinog vremena, jer se on obogatio od svog izuma i za svoje zasluge je dobio britansku plemićku titulu i umro kao bogat čovek 1906. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija