• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

21.01.2024

10:10

Snimak koji je srušio internet! Maršal je ovako pričao engleski usred Londona - stigao svojim brodom, čuvali ga kao Čerčila (VIDEO)

Youtube/BritishPathé

Zanimljivosti

Snimak koji je srušio internet! Maršal je ovako pričao engleski usred Londona - stigao svojim brodom, čuvali ga kao Čerčila (VIDEO)

Podeli vest

Snimak prikazuje Tita prilikom njegove zvanične posete Velikoj Britaniji 1953. godine. Na njemu se vidi sastanak sa Čerčilom, ali ono što privlači pažnju je kako Tito govori engleski jezik.

Čuveni filmski žurnal "British Pathe" je pre nekoliko godina na Jutjubu postavio najveći deo svoje arhive. Na snimcima koji beleže sve najznačajnije događaje u istoriji 20. veka, nalaze se i oni vezani za prostore Balkana.

Među njima našao se i snimak Josipa Broza Tita u poseti Velikoj Britaniji 1953.

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod "Galeb", a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil, ministar spoljnih poslova Entoni Idn, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip.

Bio je to prvi put da je maršal napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima, a čak je i lokacija kuće u kojoj je bio smešten tokom boravka bila tajna.

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Nedaleko do mesta gde je "Galeb" pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u blindirani automobil i odvezao se dalje. Tamošnji mediji su pisali da je verovatno bila reč o pripadnicima jugoslovenske emigracije u Britaniji koja je na ovaj način želela da izrazi svoj protest.

 

 

Ipak, snimak je interesantan i zbog činjenice da se na njemu može čuti Tito kako govori engleski jezik.

- Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije - rekao je jugoslovenski predsednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija