• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.02.2024

11:00

Medicinski fenomen! Prevremeno rođena beba je umirala, a onda se desilo čudo - Ovo ju je vratilo u život (FOTO/VIDEO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Medicinski fenomen! Prevremeno rođena beba je umirala, a onda se desilo čudo - Ovo ju je vratilo u život (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Nakon što su prevremeno rođene bebe stavili u isti inkubator, slabija je počela takoreći odmah da se oporavlja.

 

 

Kajri i Briel Džekson rođene su 17. oktobra 1995. godine, punih 12 nedelja pre termina. Tadašnja standardna praksa u Medicinskom centru Centralnog Masačusetsa u Vusteru, gde su bliznakinje došle na svet, bila je da se smeste u odvojene inkubatore, kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Kajri, koja je imala nešto manje od kilogram, dobro je napredovala i dobijala na težini, ali njena mala sestra je imala problema sa disanjem i otkucajima srca. Slabo joj se povećavala telesna težina i imala je nizak nivo kiseonika.

Dana 12. novembra, malena Briel je dospela u kritično stanje. Njene tanke ruke i noge postale su plavičasto-sive dok se borila za vazduh. Njeni otkucaji srca su se ubrzali. Roditelji su sve uplašeno posmatrali, bojeći se da bi njihova ćerka mogla da umre.

Kažu da očajnički trenuci zahtevaju očajničke mere. Medicinska sestra Gaile Kasparian, nakon što je iscrpila sve konvencionalne lekove, odlučila je da isproba proceduru koja je bila uobičajena u delovima Evrope, ali praktično nepoznata u Sjedinjenim Državama.

Uz dozvolu roditelja, smestila je bliznakinje u isti krevet. Čim je zatvorila vrata inkubatora, Briel se privila uz Kajri i počela da se smiruje. Za nekoliko minuta, njena očitavanja kiseonika u krvi su se poboljšala. Dok je dremala, Kajri je omotala levu ruku oko svoje manje sestre. Brielin puls se stabilizovao, a temperatura joj je porasla na normalu.

Bliznakinje su ubrzo puštene kući, a roditelji su ih ponovo smestili u isti krevet u kojem su nastavile da napreduju. Čak i posle pet godina, prema rečima mame i tate, one su i dalje spavale zajedno i, što nije iznenađujuće, i dalje se mazile.
 

 

 

Memorijal Univerziteta u Masačusetsu, kao primer, dao je najmanje 100 zajedničkih kompleta kreveta za novorođenčadi. Posmatrajući ovu praksu u periodu od pet godina, tamošnje bolničko osoblje nije pronašlo nijedan slučaj infekcije kod blizanaca. Pored toga, kliničke studije su pokazale da prevremeno rođeni blizanci uživaju značajne koristi kada su zajedno smešteni u isti krevet.

Jedna istraživačica, Meri Vejlen, ukazala je na sledeće prednosti:

- Smanjen broj problema sa apnejom

- Poboljšani nivoi kiseonika u krvi

- Povećano povećanje telesne težine

- Bolje hranjenje

- Veća regulacija temperature

- Smanjena agitacija

- Smanjena dužina boravka u bolnici i verovatnoća ponovnog prijema

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija