• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.03.2024

18:30

Otkriveno tajanstveno morsko stvorenje! Ono što su naučnici otkrili menja naše poimanje o svetu (FOTO)

pexels.com

Zanimljivosti

Otkriveno tajanstveno morsko stvorenje! Ono što su naučnici otkrili menja naše poimanje o svetu (FOTO)

Podeli vest

Nova vrsta morskog puža otkrivena je u vodama Velike Britanije, a jedan primerak je uhvaćen sa istraživačkog broda kod jugozapadne obale Engleske.

Nova vrsta je nazvana Pleurobranchaea britannica i pripada grupi koja boravi u toplijim vodama, ali bi mogla da migrira na sever zbog klimatskih promena.

Ovu vrstu otkrio je Ros Balimor iz Centra za okruženje, hranu i akvakulturu (CEFAS), koji je primetio da je reč o do sada neotkrivenoj vrsti iako u morima oko Britanije i Irske ima oko 100 različitih vrsta morskih puževa.

Naučnici navode da ovo otkriće pokazuje da postoji još mnogo nepoznatog u morima.

 

 

 - Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još ima posla -  rekao je Piter Beru iz CEFAS-a. Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura, a poznati su po svojoj izuzetnoj raznolikosti i lepoti, navodi BBC.

Mogu da porastu do oko 5 centimetara u dužinu, a zbog osetljivosti na uticaj klimatskih promena i ljudskog delovanja mogu da pomognu naučnicima da utvrde stanje morskih ekosistema. 

 - Vidimo prisutnost vrste koja je uvek ranije bila zabeležena u toplijim vodama. To bi moglo značiti da ova vrsta može dalje da proširi svoju prisutnost jer uslovi postaju povoljniji ili prikladniji za to -  ističe Balimor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija