• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

17.06.2023

11:22

DA LI I VAMA "BEŽI MOKRAĆA"? Urinarna inkontinencija nije neizlečivi problem - evo ŠTA možete da uradite

freepik.com

Zdravlje

DA LI I VAMA "BEŽI MOKRAĆA"? Urinarna inkontinencija nije neizlečivi problem - evo ŠTA možete da uradite

Podeli vest

Postoje određene vežbe, kao i promena načina života, ali i lekarska pomoć, koji utiču na urinarnu inkontinenciju.

Urinarna inkontinencija je gubitak kontrole bešike. Postoje dva najčešća tipa koji utiču na žene, češće nego na muškarce, a to su stresni i urgentni tip, koji se još nazva prekomerno aktivna bešika. 

Ono što je važno jeste da znate da urinarna inkontinencija nije normalan deo starenja i da sa tim ne morate konstantno da živite, već može da se tretira. 

Foto: Pixabay

wc

- Nije tvoja bešika kriva zato što tebi beži mokraća. Mokraćna bešika je samo jedna kesa, odnosno jedan rezervoar u koji se skuplja mokraća i koliko je ona jaka odnosno slaba da zadrži mokraću u sebi, ne zavisi od njene snage, već od snage onoga što ne dozvoljava da se mokraćna cev otvara (kroz kroju mokraća ide napolje), a to su upravo mišići koji u našem telu imaju ulogu urinarnog sfinktera. Oni se nalaze i sa jedne i sa druge strane, zapravo su kružnog oblika i u potpunosti opisuju mokraćnu cev, kao prsten na prstu. Takođe, tu je i malo veći mišić i sa jedne i sa druge strane, koji daje dodatnu potporu, samom urinarnom sfinkteru - navodi doktorka Marija Ristić.

Kako biste poboljšali vaše stanje, postoje neke stvari koje možete da radite i kod kuće, dok bi, ukoliko ne primetite poboljšanje, trebalo da posetite lekara. 

Stvari koje možete da radite kod kuće:

  • Radite redovno kegelove vežbe
  • Trenirajte svoju bešiku. Počnite da vodite dnevnik, zapisujte vreme i polako povećavajte za po 15min interval posete toaletu.
  • Smanjite težinu
  • Promenite navike, izbacite poća koja sadrže kofein, alkofol i soda vodu.
  • Prestanite da pušite
  • Lečite hroničan zatvor, jedite više vlakana
  • Povećajte unos pijaće vode



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija