• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.06.2023

15:35

LIPA JE U PUNOM CVATU, EVO KAKO MOŽETE DA JE ISKORISTITE Pomaže kod visokog KRVNOG PRITISKA, problema sa SPAVANJEM ali i UJEDA insekata

Shutterstock

Zdravlje

LIPA JE U PUNOM CVATU, EVO KAKO MOŽETE DA JE ISKORISTITE Pomaže kod visokog KRVNOG PRITISKA, problema sa SPAVANJEM ali i UJEDA insekata

Podeli vest

Sezona cvetanja lipe je u punom jeku i sada je pravi trenutak da iskoristite sve njene blagodeti. Od davnina, lipa uklanja bolove, pomaže kod stanja nesanice i nervoze.

Njen čaj ublažava upalu grla i pomaže kod kašlja, a od njenih cvetova, osim čaja, mogu da se naprave sirupi i tinkture.

Čaj od lipe najčešće se prepisuje kod manjih problema sa spavanjem i nervoznih stanja. Cvetovi lipe imaju i diuretički učinak, pa se preporučuju za lečenje visokog krvnog pritiska, kao i protiv masnih naslaga u krvnim sudovima te za smirivanje bolova kod migrena.

Za spoljnu upotrebu cvetovi lipe mogu da leče ispucalu kožu, ublažavaju posledice ujeda insekata i smanjuju nadraženost kože. Delovanje pojedinih sastojaka lipe još nije objašnjeno. Sluzi koje lipa sadrži ublažuju nadraženost sluznice kod upale grla. Lipa se uspešno upotrebljava za bolesti kod kojih se pojavljuje povišena temperatura, za ublažavanje kašlja, podsticanje znojenja i povećavanje otpornosti prema infekcijama. U tu svrhu može da se koristi i lipov med.

Cvetovi se beru pre otvaranja zajedno s listovima, a zatim se suše u tankim slojevima na otvorenom, ali ne smeju da budu izloženi sunčevim zracima. Na svake dve godine trebalo bi obnavljati zalihe, jer lipa posle dugog stajanja gubi lekovita svojstva. Ali kao i sa drugim lekovitim biljem, s lipom bi trebalo biti oprezan. Ne prekoračujte propisane količine jer to može loše da utiče na rad srca. Lipa nije preporučljiva trudnicama i dojiljama.

Foto: Shutterstock

Lipa

Iako je lipa najpoznatija kao biljka za pripremu čajeva, svoje mesto ima i u kuhinji. Njen ukus se odlično slaže sa šargarepom, pa kad pripremate krem supu od šargarepe, umesto vode možete da upotrebite lipov čaj bez šećera kako bi jelo dobilo bogatiju aromu. Donosimo vam još nekoliko ideja kako da iskoristite cvet lipe.

Aromatično sirće

Šaku cvetova prelijte litrom jabukovog sirćeta, dodajte malo limunove korice i 60 g meda, ostavite da odstoji pa procedite. Ovim sirćetom možete da začinite salatu.

Sirup od lipe

Prelijte šest šaka cvetova lipe s 2,5 l vode. Dodajte 75 g limunske kiseline i na kriške izrezane limun i pomorandžu. Ostavite da odstoji jedan dan. Dodajte 2,5 kg šećera i dobro promešajte da se šećer rastopi. Ostavite još jedan dan na hladnom mestu, uz povremeno mešanje. Procedite sirup u sterilizovane boce i čuvajte na hladnom. Pijte razređeno s vodom i dobro ohlađeno.

Foto: unsplash.com

Biljni šampanjac

Prelijte 400 g cvetova lipe i 20 g svežih listova nane s osam litara vruće vode pa ohladite. Dodajte dva litra belog vina, 100 ml vinskog sirćeta i 1 kg šećera. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Pokrijte gazom i ostavite na toplom. Dvaput na dan promešajte. Posle nedelju dana, kad počnu da se pojavljuju mehurići, propasirajte kroz gazu, sipajte u boce i ostavite da stoji dva-tri meseca na tamnom mestu.

Slatki žele od lipe i jabuke

Prelijte 200 g cvetova lipe sa 750 ml soka od jabuke i ostavite da odstoji jedan dan. Procedite i dodajte kilogram šećera za želiranje. Kuvajte oko pet minuta i sipajte u tegle. Ovaj žele možete da koristite za palačinke. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gorrn

pre 1 godinu

Ovaj mesec se po starim južnoslovenskim nazivima zove "Lipanj"

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija