• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2023

08:50

Žena sa dve materice, zatrudnela u obe! Šanse za ovako nešto su 1 prema milion

Instagram/doubleuhatchlings

Zdravlje

Žena sa dve materice, zatrudnela u obe! Šanse za ovako nešto su 1 prema milion

Podeli vest

Dok je dvostruka materica sama po sebi retkost, šanse za trudnoću u isto vreme u svakoj su oko jedan prema milion.

Kelsi Hečer, 32-godišnja mama troje dece, i njen suprug Kejleb rekli su da su bili veoma iznenađeni kada su ranije ove godine saznali da je Kelsi trudna.

Par je bio još više iznenađen kada je na osmonedeljnom pregledu Kelsi Hečer saznala da ona čeka dve bebe.

Hečer i njen muž otkrili su da su ostali potpuno šokirani kada su saznali da su bebe svaka u svojoj materici, što je rezultat toga što je Hečer rođena sa retkim stanjem poznatim kao didelfis materice, ili dvostruka materica, što znači da je rođena sa dve materice i dva grlića materice.

Dok je didelfis materice sam po sebi retkost, šanse za trudnoću u isto vreme u svakoj materici su oko "1 prema milion", prema dr Ričardu Dejvisu, specijalisti za medicinu majki i fetusa na Univerzitetu Alabama u Birmingemu, Centar za žene i bebe, gde se Hečer leči.

- Kada sam prvi put saznala, pomislio sam: Pitam se da li postoji neko kome mogu da se obratim samo da bih, znate, videla kakva su njihova iskustva - rekla je Hečer za "Dobro jutro Ameriko".

- Ali mislim da sam pročitao samo o dva druga slučaja u kojima su imale trudnoće u potpuno odvojenim matericama, ali niko do koga sam uspeo da dođem.

Hečer je rekla da je saznala da ima duplu matericu sa 17 godina, ali je sa svakom od svoje tri prethodne trudnoće nosila jednu bebu u jednoj materici. Rekla je da je svaka njena trudnoća sa svojom decom - koja sada imaju 7, 4 i 23 meseca - takođe protekla u punom terminu, bez komplikacija.

Znajući da još uvek postoji šansa da bi mogla da nosi blizance sa ovom četvrtom trudnoćom, Hečer je rekla da je to bilo jedno od prvih pitanja koje je postavila na svom osmonedeljnom pregledu za ultrazvuk.

- Rekla sam, "Postoji samo jedan zar ne?", a medicinska sestra je rekla, "Da, postoji samo jedan -  priseća se ona.

- Tako da sam se nekako opustila i prepustila. Sve je izgledalo dobro. Bio je samo jedan.

Hečer je rekla da dok je medicinskoj sestri govorila da se ne plaši ako vidi drugu matericu na ultrazvuku, i ona i medicinska sestra su videle drugu bebu na skeniranju.

- Pre nego što je mogla bilo šta da kaže, rekla sam: "O moj Bože, ima još jedan" - rekla je Hečer

Kejleb, Hečerin muž, rekao je kada je njegova žena nazvala da mu kaže da očekuju još dve bebe, njegova reakcija je bila:

- Ne znam šta se ovog puta dogodilo drugačije, ali bilo je divlje.

Prema Dejvisu i dr Šveti Patel, ginekologu koji brine o Hečer, dve bebe se smatraju bratskim blizancima.

- Postoji mnogo različitih tipova blizanačkih trudnoća - rekla je Patel za "GMA", dodajući o Hečerovom konkretnom slučaju:

- Najverovatnije je ono što se desilo da je ovulirala odvojeno i da je jedno jaje sišlo niz svaki jajovod, što znači da je došlo do svake strane materice, a zatim je sperma putovala na svaku zasebnu matericu i oplodnja se dogodila odvojeno.

Patel i Dejvis su obojica deo tima u UAB-u koji je proveo poslednjih nekoliko meseci planirajući Hečerin porođaj. Niko od lekara, niti bilo ko drugi u Univerzitetskom medicinskom centru, nikada nije zbrinuo pacijentkinju koja je nosila dve trudnoće u dve materice.

- Ne postoji pravi stručnjak koji zna kako da upravlja pacijentom sa dve materice i dve bebe, sa po jednom u svakoj materici - rekao je Patel i dodao:

- Dakle, mi se zaista oslanjamo na naše osnovno učenje i naše osnovno znanje i normalnu fiziologiju trudnoće koju razumemo i primenjujemo to u njenom scenariju.

Hečer je trenutno trudna oko 34 nedelje i njen termin je 25. decembar.

Ona bi mogla da se porodi pojedinačno u dva vaginalna porođaja, što bi se moglo desiti u periodu od nekoliko minuta ili nekoliko dana, ili ako postoje komplikacije, Dejvis je rekla da bi mogli da rode bebe carskim rezom, prenosi abcnews.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija