• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

09.12.2023

10:40

Javljaju se i do 5 godina pre dijagnostikovanja bolesti! Ovo su rani simptomi multiple skleroze

freepik

Zdravlje

Javljaju se i do 5 godina pre dijagnostikovanja bolesti! Ovo su rani simptomi multiple skleroze

Podeli vest

Istraživanja su pokazala da bi konstipacija mogla biti rani pokazatelj multiple skleroze.

Kako su nedavna istraživanja pokazala, zatvor odnosno konstipacija bi mogao biti rani znak upozorenja za multiplu sklerozu (MS).

Neurolozi takođe veruju da infekcije urinarnog trakta (UTI), infekcije bešike, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvesno pati od ovog teškog stanja.

Studija je otkrila pet bolesti koje su pogađale pacijente sa MS do pet godina pre nego što im je na kraju dijagnostifikovana. Dr Selin Luapre, sa Univerziteta Sorbona u Parizu, rekla je:

- Naravno, neće svako ko ima ove simptome dalje razviti MS.

Ona je dodala da su sve četiri "uobičajene" i da "mogu biti znaci drugih bolesti".
Međutim, dr Luapre je rekao da bi se informacije mogle pokazati korisnim za one koji su pod visokim rizikom da dobiju MS, kao što su svi sa porodičnom istorijom dobijanja ove bolesti.

Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju poteškoće pri hodanju, problem sa vidom i utrnulost. Međutim, oni mogu biti izuzetno nejasni i ukrštati se sa drugim manjim tegobama.

Ipak, pacijente obično prvo pogađaju problemi sa očima i problemi sa hodanjem. Zbog nepredvidivosti simptoma, pacijentima mogu proći godine dok se dijagnostikuje stanje.

MS je uzrokovana problemima sa imunološkim sistemom, koji uzrokuju da greškom napadne mozak ili kičmenu moždinu.

Konkretno, cilja na mijelinski omotač - zaštitni sloj proteina i masnih kiselina, koji štiti nerve koji prenose signale iz mozga.

Foto: freepik

invalidska kolica

Oštećenje i ožiljci na moždanoj opni znače da su moždani signali, poput onih do mišića koji su potrebni za hodanje, poremećeni i usporeni.

Ne postoji lek, ali tretmani kao što su steroidi mogu kontrolisati stanje i olakšati simptome.

Istraživači su pogledali podatke od 20.000 pacijenata u Velikoj Britaniji i Francuskoj kojima je nedavno dijagnostifikovana MS.

Uporedili su medicinsku istoriju svakog pacijenta sa tri osobe koje su odgovarale njihovom uzrastu i polu, ali nisu imale to stanje.

Tim je zatim zabeležio koji pacijenti su patili od niza od 113 bolesti i simptoma u pet godina pre i posle dijagnoze MS.

Rezultati, objavljeni u časopisu Neurologija, pokazuju da su pacijenti sa MS imali 22 posto veću verovatnoću da će imati depresiju u pet godina prije nego što je njihovo stanje potvrđeno, u poređenju sa onima koji nisu imali MS.

Grupa je takođe imala 50 odsto veću verovatnoću da će imati konstipaciju, dok je rizik od UTI (38 odsto), seksualnih problema (37 odsto) i infekcija bešike (21 odsto) takođe bio veći.

Zatim su istraživači uporedili ove bolesti kod ljudi sa MS sa onima sa Kronovom bolešću i lupusom - drugim autoimunim stanjima.

Pet mogućih simptoma takođe je bilo češćih među ovim pacijentima tokom pet godina pre dijagnoze, u poređenju sa opštom populacijom - što znači da im "nedostaje specifičnost za MS".

Stručnjaci su rekli da je "i dalje nejasno" da li su te bolesti "faktori rizika za MS" ili "nespecifični rani simptomi MS".

Međutim, oni se nadaju da ovi "rani znaci" mogu pomoći naučnicima da shvate biološke mehanizme, koji se javljaju kod pacijenata sa MS, pre nego što se "razviju stvarni simptomi bolesti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija