• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: IN4S

06.02.2020

18:12 >> 19:17

(FOTO/VIDEO) KAD SE BRANE SVETINJE, NIJE HLADNO NI NA -11 STEPENI! Digao se Žabljak, Nikšić, Mojkovac, Bijelo Polje i Berane! CRNA GORA NE ODUSTAJE!

Balkan

(FOTO/VIDEO) KAD SE BRANE SVETINJE, NIJE HLADNO NI NA -11 STEPENI! Digao se Žabljak, Nikšić, Mojkovac, Bijelo Polje i Berane! CRNA GORA NE ODUSTAJE!

Podeli vest

U gradovima širom Crne Gore večeras se održavaju litije i molebani u znak protesta protiv anticrkvenog Zakona o slobodi veroispovesti

Prva litija krenula je jutros iz Bijele kod Šavnika do Nikšića. Zatim iz Mojkovca, Bijelog Polja i Berana.

Foto: IN4S

Veliki broj ljudi u Bijelom Polju se okupio ispred Crkve Svetog Petra i Pavla, odakle će krenuti u litiji do Crkve Svetog Nikole, koja se nalazi na drugom delu grada.

Foto: IN4S

Berane su od početka litija, 27. decembra, bili najmasovniji u odbrani svetinja. Iz Plava prema Murinu je išla reka ljudi.

 

 

Na Žabljaku je večeras temperatura -11 stepeni, ali za njih zime nema, kada se brane svetinje. Masovno,mirno sa Durmitora su poručili – čuvat ćemo svetinje i braniti manastire.

Saobraćaj je zaustavljen u centru Pljevalja kako bi mogla da prođe kilometarska litija.

Foto: informer.rs

 

 

U ovom gradu, proporcionalno broju stanovnika, na litije izlazi najveći broj ljudi.

Foto: IN4S

I dok se sever Crne Gore bori sa hladnoćom i mrazom, jug potresaju hladni i olujni vjetrovi. Međutim, građani Herceg Novog i večeras su saborno i dostojanstveno u litiji.

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održan je moleban za odbranu svetinja, a kasnije je gradskim ulicama održana litija sa omoforom i krstom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Na desetine hiljada građana okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja. 

Mitropolit Amfilohije se vratio sa Svete Gore i doneo blagoslov iz Hilandara i Vatopeda.

On je ocijenio da vlast nastavlja „mržnju među plemenima“ i „budi sjeme mržnje“, i to je nazvao zločinom protiv Crne Gore.


 

- Onima koji sebe poistovjećuju sa Crnom Gorom poručujem da oni nijesu Crna Gora, već je Crna Gora ovaj narod. Daj Bože da se ovo rođenje naroda dotakne i ovih na vlasti da se i oni preporode - kazao je Amfilohije.

Foto: IN4S

U Kotoru se održava litija koju predvode – paroh kotorski Momo Krivokapić i rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Моје поштовање и наклон!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija