• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2020

13:50

HVALA, BRAĆO ITALIJANI! Napatili su se, stradali, a sada su Zapadnom Balkanu ustupili PROTOKOLE ZA LEČENJE KORONE!

Balkan

HVALA, BRAĆO ITALIJANI! Napatili su se, stradali, a sada su Zapadnom Balkanu ustupili PROTOKOLE ZA LEČENJE KORONE!

Podeli vest

Italijanski protokoli za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom ustupljeni su Zapadnom Balkanu, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju (RCC)

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući partnerstvu RCC i i Italije, protokoli namenjeni zdravstvenim ustanovama u regionu, prevedeni su na jezike zemalja Zapadnog Balkana i dostavljeni vladama radi dalje distribucije.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je da je Italija još jednom pružila pomoć Zapadnom Balkanu.

"Naši prijatelji iz Italije su sa nama velikodušno podelili svoja iskustva i protokole za lečenje pacijenata zaraženih virusom KOVID-19",ocenila je Bregu.

Ona je dodala da je RCC imao "skroman zadatak" da prevede ove dokumente na sve jezike regiona i da ih dostavi partnerima, odnosno vladama koje će se postarati da relevantne zdravstvene ustanove dobiju ove protokole što je pre moguće.

"Zadovoljna sam što mogu reći da smo ovaj zadatak obavili vrlo brzo, svesni da je svaki dan u borbi protiv virusa izuzetno važan. Ovo je prava solidarnost na delu", rekla je Bregu nakon što su protokoli dostavljeni vladama Zapadnog Balkana na njihovim jezicima.
 

 

U saopštenju se navodi da imajući u vidu trenutnu situaciju u borbi protiv epidemije virusa KOVID-19 na Zapadnom Balkanu, kao i opsežno iskustvo Italije u lečenju pacijenata zaraženih ovim virusom, italijanske vlasti su velikodušno stavile na raspolaganje svoje operativne instrukcije za lečenje pacijenata sa virusom KOVID-19 i na taj način doprinele borbi regiona protiv širenja ovog virusa.

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi istakao je da se, iako je državljanin Italije, oseća i kao građanin regiona, s obzirom na to da već neko vreme živi u Sarajevu, te saoseća s građanima i zahvalan je za sve poruke podrške Italiji u trenutku kad se ona nalazila u najtežoj situaciji.

Italija sada želi da podeli ono što je naučila tokom ove borbe, dodao je.

"Ovi protokoli su proistakli iz iskustva naših medicinskih radnika koji su bili direktno suočeni sa virusom i siguran sam da će biti od velike pomoći njihovim kolegama širom Balkana. Zajedno smo jači protiv pandemije", poručio je Minasi.

Protokoli obuhvataju osnovne informacije namenjene zdravstvenim radnicima koji su ili će biti uključeni u lečenje osoba zaraženih virusom Kovid-19.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija