• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2020

12:08

KORONA ZATVORILA ŠKOLE! Broj zaraženih svakodnevno raste, moguće rigoroznije mere

Balkan

KORONA ZATVORILA ŠKOLE! Broj zaraženih svakodnevno raste, moguće rigoroznije mere

Podeli vest

Širenje zaraze izazvane kovidom 19 u Crnoj Gori ne jenjava. Ova država je i dalje crni rekorder po broju obolelih na 100.000 stanovnika, a svakodnevno se beleži trocifren broj novoinficiranih virusom korona

Dok se u nekim opštinama mere za sprečavanje širenja infekcije ublažavaju, u drugim se pooštravaju. U Nikšiću i Pljevljima škole su zatvorene samo nedelju dana od početka školske godine, a rigoroznije mere od sledećeg vikenda najavljuju se u još nekoliko crnogorskih gradova.

Na 100.000 stanovnika registrovano je 637 obolelih. U opštinama gde je poslednjih nedelja bila najteža situacija, Nikšiću, Beranama, Rožajama i Andrijevici, Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti od danas ublažava mere, oštrije mere stupaju na snagu u Ulcinju, Žabljaku i Pljevljima. Do promene je došlo i u pojedinim crnogorskim školama, pa će svi đaci iz Nikšića i Pljevalja od danas nastavu pratiti od kuće. Uprava Cetinjske bogoslovije od juče je prešla na onlajn nastavu, dok je u internatu na snazi režim karantina. Iz Vlade su kazali da je najnepovoljnija situacija u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad. Za očekivati je da se i u ovim opštinama tokom sledećeg vikenda započne sa primenom restriktivnijih mera.

Kovid balans

Ukupan broj slučajeva zaraženih virusom korona u Crnoj Gori od početka godine je 13.641, dok je trenutno čak 4.014 aktivnih slučajeva infekcije i to u Podgorici 1.373, Nikšiću 588, Bijelom Polju 338, Beranama 306 i Pljevljima 283 slučaja zaraze. Od pojave prvog slučaja kovida 19 u Crnoj Gori preminulo je skoro 200 pacijenata koji su bili pozitivni na virus.

Iz Vlade je saopšteno da je u Nikšiću i Pljevljima ukinuta zabrana izlaska posle 22 sata, dok ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, a ostaje na snazi zabrana okupljanja u objektima stanovanja.

- U Beranama, Rožajama, Andrijevici, Ulcinju i na Žabljaku ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a za stolom mogu da sede najviše dve osobe. Takođe, obavezno je striktno poštovanje razmaka od najmanje metar kada ljudi sede za stolom i u situacijama kada su leđima okrenuti jedni drugima - navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović potpisao je Sporazum o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv kovida 19, a za tu namenu je uplaćen avans u iznosu od 771.280,00 dolara, odnosno 646.000,00 evra. Hrapović je kazao da je Crna Gora potpisivanjem tog sporazuma pristupila Kovaks (COVAX) mehanizmu za vakcine protiv kovida 19, koji je iniciran od strane Svetske zdravstvene organizacije sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodelu među zemljama potpisnicama sporazuma.

Shodno istraživanjima IJZCG o potrebnoj količini doza vakcine, Crna Gora je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva, jer su preporučene dve doze po osobi. Inicijalna cena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 8,84 evra, a ukupna vrednost nabavke je procenjena na 2.582.640,00 dolara, odnosno oko 2.163.000,00 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija