• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

08.12.2020

15:24 >> 15:25

HRVATI NAORUŽAVALI NEMAČKE EKSTREMNE DESNIČARE! U kući Aleksandra R. nađena velika količina oružja namenjenog kupcima u Nemačkoj!

Balkan

HRVATI NAORUŽAVALI NEMAČKE EKSTREMNE DESNIČARE! U kući Aleksandra R. nađena velika količina oružja namenjenog kupcima u Nemačkoj!

Podeli vest

Ekstremni desničari u Nemačkoj nabavljali su oružje preko trgovaca iz Hrvatske, izvestio je u utorak politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF

Državno tužilaštvo u Minhenu podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Aleksandra R., koji se tereti da je nabavljao oružje u Hrvatskoj za potrebe ekstremne desnice u Nemačkoj.

- Kod glavnog optuženog i nekoliko saučesnika pronađeno je nekoliko oružja, uključujući poluautomatske puške kao i preko 200 komada municije - rekao je Klaus Ruland iz Minhenskog državnog tužilaštva za ZDF i dodao da se radi o ekstremnim desničarima.

Među njima su i pripadnici tzv Građani Rajha, osobe koje ne priznaju ustavni poredak Savezne Republike Nemačke. Nemački istražitelji došli su do osumnjičenog Aleksandra R. na osnovu izveštaja hrvatskih vlasti, koje su 2018. godine tokom pretresa u Hrvatskoj pronašle veliku količinu oružja namenjenog kupcima u Nemačkoj.

Novinari u TV prilogu razgovaraju sa nekoliko ljudi u Slavoniji koji su već odslužili neke zatvorske kazne zbog posedovanja i preprodaje ilegalnog oružja.

U televizijskoj reportaži sagovornici kažu da oružje dolazi i iz Srbije, ali da jedan deo potiče iz perioda tokom i nakon Domovinskog rata.

Optuženi Aleksandar R. svojevremeno je bio aktivan član radikalne desničarske Nacionalne demokratske partije Nemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desničarske populističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji obavestili su nemačke kolege da je Aleksandar R. nabavljao oružje u Hrvatskoj, rekavši da je oružje, prema rečima jednog svedoka, "bilo namenjeno AfD-u, desničarskoj stranci".

Ispostava AfD iz Minhena saopštila je da „nikada nije nudila niti kupovala ilegalno oružje“.

Prema izveštaju, Aleksandar R. živeo je u hrvatskom lučkom gradu do izručenja Nemačkoj u septembru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17