• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.12.2020

11:49

TROJICI SRBA U BIH PRETI ZATVOR ZBOG ČETNIČKIH PESAMA! Gone ih zbog pripadnosti Ravnogorskom pokretu, iako je on legalan!

Balkan

TROJICI SRBA U BIH PRETI ZATVOR ZBOG ČETNIČKIH PESAMA! Gone ih zbog pripadnosti Ravnogorskom pokretu, iako je on legalan!

Podeli vest

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojice Srba zbog pripadnosti Ravnogorskom pokretu i raspirivanja nacionalne i verske mržnje, kao i razdora i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH u martu 2019., u Višegradu.

Optužice su podignute protiv Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića.

U obrazloženju se navodi da su oni 10. marta prošle godine učestvovali su u okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, a kasnije i na lokalitetu Dobrunske reke, poznatom kao "Draževina", preneo je sarajevski portal Klix.

- Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić koristili vojnu terminologiju uz predaju raporta, kao i da su u govorima veličali Ravnogorski pokret - navodi se u optužnici.

Dodaje se da su pevanjem pesama koje "izražavaju pretnju ili nasilje", izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta.

- Optuženi se terete da su počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima... Optužnica je prosleđena Sudu BiH - saopšteno je iz Tužilaštva.

Inače, Ravnogorski četnički pokret službeno je registrovan u Ministarstvu pravde BiH kao nevladina organizacija, što znači da je njegovo đelovanje potpuno legalno i da slobodno mogu organizorati skupove, piše portal. Navode i da ove godine skup u Višegradu nije organizovan zbog epidemije korona virusa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija