• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.12.2020

09:32

SRBI U SLOVENIJI ŽELE VEĆA PRAVA! Tražićemo dvojno državljanstvo i status nacionalne manjine

Balkan

SRBI U SLOVENIJI ŽELE VEĆA PRAVA! Tražićemo dvojno državljanstvo i status nacionalne manjine

Podeli vest

Savez Srba Slovenije tražiće od slovenačke Vlade da u popis stanovništva naredne godine bude uključeno i izjašnjavanje o verskoj i nacionalnoj pripadnosti, što bi pomoglo naporima da srpska zajednica u toj državi ostvari veća prava, poput dobijanja dvojnog državljanstva i statusa nacionalne manjine.

Predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović rekao je da će Savez zatražiti od slovenačke Vlade da razmotri promenu propisa o popisu stanovništva kako bi svi ljudi koji žive u Sloveniji mogli da se izjasne o verskoj i nacionalnoj pripadnosti. On je za Sputnjik rekao da je izjašnjavanje po verskoj i nacionalnoj osnovi u skladu sa Ustavom Slovenije i da je važno da inicijativa bude razmatrana do kraja godine.

TANJA FAJON PUKLA KAO ZVEČKA! Njena partija u Sloveniji beleži pad od čak pet odsto!

Generalni sekretar Saveza Danijel Igrec ističe da nedostatak zvaničnih podataka o broju Srba u Sloveniji otvara prostor za manipulacije sa njihovim realnim brojem u toj zemlji, ali da oni ne pričaju samo o pravima i interesima srpske zajednice, već da traže da to pravo bude priznato svim narodima u Sloveniji, pa i Slovencima.

- U tom pogledu, ohrabruju nas poruke koje dolaze iz dela vladajućih struktura u Sloveniji, da je neophodno da se ta mogućnost ponovo uvrsti u popis - objasnio je Igrec.

On je rekao da će pokušati da pokrenu i postupak za dobijanje statusa Saveza u javnom interesu, čime bi stekli pravo na određena sredstva iz budžeta za promociju kulturnih i obrazovnih delatnosti.

Kokanović je naveo da je od oktobra u školstvo uvedena dopunska nastava srpskog jezika, za koju se prijavilo oko 1.500 dece. Popis stanovništva u Sloveniji trebalo bi da bude sproveden sledeće godine. Zbog zakonskih promena i regulative EU, u Sloveniji se popis stanovništva godinama sprovodi isključivo statistički, bez vođenja evidencije o verskoj i nacionalnoj pripadnosti stanovništva.

Prema podacima poslednjeg popisa u kojem su beleženi i ti podaci, sprovedenog 2002. godine, utvrđeno je da u Sloveniji živi skoro 40.000 Srba, koji su tada činili dva odsto stanovništva. Prema pojedinim procenama, u Sloveniji trenutno ima i do 150.000 Srba i najbrojnija su manjinska nacionalna zajednica u toj zemlji. Srbi za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nemaju status nacionalne manjine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran 50

pre 3 godine

draga gospodo,sve to sto pisete je u redu,ali je pitanje koga smatrate za srbina.onoga sto mu se prezime zavrsava sa vić ili sa vič.na primer: jankovič,topalovič,kočivič.iskreni da budemo deca koja se rode u sloveniji ona postaju slovenci ma koliko se vi trudili i objasnjavali da oni to nisu.pozdrav iz dezele.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!
Fudbal

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra gostuje Danskoj u Kopenhagenu (18.00, RTS, Arena premijum 1), u okviru drugog kola A divizije Lige nacija. Na konferenciji za medije uoči pomenutog meča svoja očekivanja i ambicije izneli su selektor Dragan Stojković Piksi (59) i defanzivac Strahinja Pavlović (23).

07.09.2024

17:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija