• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2021

15:41

NEZAVISNI KOLIKO IM TO AMERI DOZVOLE! Hrvatska zbog pritiska poništila ugovor sa Kinom vredan više od 20 MILIJARDI KUNA!

Balkan

NEZAVISNI KOLIKO IM TO AMERI DOZVOLE! Hrvatska zbog pritiska poništila ugovor sa Kinom vredan više od 20 MILIJARDI KUNA!

Podeli vest

Lučka uprava Rijeka je, bez objašnjenja, poništila 20,5 milijardi kuna (2,7 milijardi evra) vredan konkurs za koncesiju na Zagrebačkoj obali u Rijeci, na koji su stigle dve obavezujuće ponude, i to svetskih igrača u upravljanju lukama, prenosi Večernji list

Problem je bilo to što je jedna ponuda, i to najbolja, stigla od konzorcijuma kineskih firmi.

Prema informacijama Večernjeg lista, pritisak SAD i EU na Hrvatsku da tu 50-godišnju koncesiju za kontejnerski terminal u riječkoj luci ne dobiju Kinezi bio je veliki.

SAD i EU ne žele zbog strateških razloga Kineze u riječkoj luci, a odluka o konkursu za koncesionara na Zagrebačkoj obali stoga je dugo vagana i odlagana.

Hrvatska je mogla da odabere kinesku ponudu uprkos protivljenju svojih zapadnih saveznika ili da poništiti konkurs.

Foto: Tanjug

Prema informacijama Večernjeg lista, mogućnost da se odabere druga, nepovoljnija ponuda, nije uzimana u obzir.

Upravno veće odluku o poništenju konkursa donelo je još u sredu, jednoglasno, a ta vest je prošla gotovo nezapaženo i u senci tragičnih događaja u Petrinji i okolini koje je pogodio zemljotres.

Šturo je poručeno da će Lučka uprava Rijeka u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje kontejnerskim terminalom Zagreb Deep Sea.

Pored kineskog konzorcijuma, druga ponuda na poništenom konkursu stigla je od holandsko-hrvatskog konzorcijuma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija