• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

17.05.2021

15:24

BAKIROVI HEJTERI NAPALI SRBIJU ZBOG KAMENA TEMELJCA ZA HE "BUK BIJELA"! Turkovićka i Zvizdić ne mogu da sakriju zavist, premijer Višković objasnio šta ih žulja!

Balkan

BAKIROVI HEJTERI NAPALI SRBIJU ZBOG KAMENA TEMELJCA ZA HE "BUK BIJELA"! Turkovićka i Zvizdić ne mogu da sakriju zavist, premijer Višković objasnio šta ih žulja!

Podeli vest

Povodom postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini, nakon zajedničke sednice vlada Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu, reagovali su danas ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i Denis Zvizdić, prvi zamenik predsedavajućeg ZDP BiH tvrdnjama da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, odnosno da ignoriše Savet ministara BiH

Turkovićeva tvrdi da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, jer on nema saglasnost države BiH.

"Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane ''Buk Bijela'', koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo da rizikuju ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusedskim odnosima", navela je Turković, preneli su sarajevski mediji.

Dodala je da je BiH spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana, ali samo uz, kako navodi, poštovanje Ustava, zakona i institucija države BiH.

Turković je pozvala vlast u Srbiji da, kako je navela, "saradnju vrate u međudržavne i u okvire deklarisanih stavova o međusobnom poštovanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta".

Prema njenim rečima, vlasti Republike Srpske "već duže vreme odbijaju da sprovode presude Ustavnog suda BiH i nastavile su da raspolažu državnom imovinom, odnosno potencijalima reke Drine". Ona kaže da želi da veruje da Srbija ne podržava takve, prema njenim rečima, protivzakonite aktivnosti kao i da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda.

Foto: Printscreen You Tube

Bisera Turković


Ovim povodom oglasio se i Zvizdić koji je u objavi na svom tviter nalogu da je Vlada Srbije potpuno ignorisala Savet ministara, što je, kako smatra, "jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabeležen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja".

Ovakav, kako navodi, ignorantski odnos vlade susedne države je rezultat nefunkcionalnosti Saveta ministara BiH, potpunog gubitka institucionalnog digniteta i kontinuiranog rada predstavnika politika iz bh. entiteta RS na rastakanju i minimiziranju funkcionalnosti VM BiH i države BiH".

Premijer RS Radovan Višković rekao je danas da je gradnja HE pitanje nadležnosti entiteta.

"Žele da nam ospore ovaj projekt samo što ga radimo sa Srbijom. Da smo potpisali s nekim drugim, verovatno bi bili pravi i dobri momci", kazao je Višković i pojasnio:

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijer RS Radovan Višković

"To nije nadležnost državnog nivoa. Granica između Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini, nego je to isključivo teritorija RS, i koncesije na tom prostoru su isključivo u nadležnosti Komisije za koncesije RS. Iz te činejnice apsolutno Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara ni sa kim drugim osim s Vladom RS", bio je izričit Višković.

Hidrocentrala bi trebalo da bude završena za četiri godine, a vrednost projekta je 220 miliona evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija