• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2021

12:28

BRATKO, KOI JAZICI GI ZBORUVAŠ?! Bugari lupili novi šamar Makedoncima, zbog jezika NEMA PREGOVORA SA EU!

Balkan

BRATKO, KOI JAZICI GI ZBORUVAŠ?! Bugari lupili novi šamar Makedoncima, zbog jezika NEMA PREGOVORA SA EU!

Podeli vest

Evropska unija je ponovo odlučila da ne otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a zbog blokade koju je Bugarska postavila Severnoj Makedoniji, prenosi albanski portal Exit

- Nije bilo moguće dogovoriti odobravanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadamo se da ćemo to postići tokom predsedavanja Slovenije - izjavila je portugalska državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakarijas nakon jučerašnjeg sastanka Saveta za opšte poslove pri Savetu Evrope u Luksemburgu.

Bugarska je pozvala Severnu Makedoniju da preduzme izvesne korake koji se odnose na međusobna jezička i istorijska pitanja, jer kako tvrdi zvanična Sofija, ne preduzimanjem ovih koraka, Severna Makedonija krši Sporazum o dobrosusedstvu.

Blokadom Severne Makedonije je, takođe, kažnjena Albanija, jer članice EU zahtevaju da se dve zemlje Zapadnog Balkana ne razdvajaju u procesu integracije.

U obrazloženju bugarskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Bugarska ponovo potvrdila svoj stav o evropskoj perspektivi Republike Severne Makedonije.

- Bugarska nastavlja istraživačke konsultacije sa Skopljem u vezi sa sprovodenjem Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu. Tome pristupamo konstruktivno i u dobroj nameri, ali očekujemo da Republika Severna Makedonija u praksi počne da sprovodi obaveze preuzete na visokom nivou 17. juna. 2021. godine u Sofiji, što će nam omogućiti da se krećemo u pozitivnom smeru - rekao je zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Rumen Aleksandrov koji je predstavljao Bugarsku na Savetu za opšte poslove.

Foto: Tanjug

Pod time se, kako dodaje, podrazumeva eksplicitno odricanje Republike Severne Makedonije od teritorijalnih, manjinskih i istorijskih pretenzija na Bugarsku, promena natpisa na spomenicima koji podstiču mržnju prema Bugarskoj u Severnoj Makedoniji i aktiviranje procesa rehabilitacije žrtava jugoslovenskog komunizma.

- Bez obzira na naš bilateralni dijalog sa Republikom Severnom Makedonijom, Bugarska insistira da primena susedskog sporazuma od strane Republike Severne Makedonije bude uključena među uslove u budućem pregovaračkom okviru za pristupanje Skoplja EU - navodi se u saopštenju Aleksandrova.

Bugarska je, takođe, pohvalila postignuća Albanije u procesu reformi i potvrdila svoju podršku usvajanju pregovaračkog okvira za tu zemlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mungo

pre 3 godine

Koj gi ebe bugarite i evropska unija, ne ni treba usrana eu. NIE veke bevme vo EU - se vikase SFRJ i bese sostavena od 6 bratski republiki koi satanistite od eu i usa gi rasturija za bedni 300$ usd po glava na prodadeni, takanareceni pretsedateli ... se drugoto e istorija, istorija koja ke se povtori.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija