• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Avaz.ba

30.06.2021

09:36

BAKIROV BRUS VILIS! OBJAVLJENI NOVI DETALJI AFERE KOJA TRESE BOSNU! Osmica jedva završio zanatsku školu, pa postao šef OSA, a tek kako je upisao pravni...

Printskrin Youtube/RTRS

Balkan

BAKIROV BRUS VILIS! OBJAVLJENI NOVI DETALJI AFERE KOJA TRESE BOSNU! Osmica jedva završio zanatsku školu, pa postao šef OSA, a tek kako je upisao pravni...

Podeli vest

Dok Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Sarajevu, osoba koja se sumnjiči da je Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, nezakonito izdala diplomu, u pritvoru u Vojkovićima igra tavle, Tužilaštvo BiH, koje ga je uhapsilo i pritvorilo, užurbano radi na predmetu "Diploma", saznaje "Avaz"

Server koji je pronađen na vikendici kod Semizovca, a na kojem bi se trebali nalaziti svi podaci o matičnim knjigama, upisima studenata, poslan je na veštačenje. Ranije je utvrđeno, tokom pretresa Univerziteta u Tuzli, da nema dokaza da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove, a kako bi prikrio sve tragove, uhapšeni Prcić sklonio je dokumentaciju u podrum pomenute vikendice.

I pored toga, Osmica je diplomu, koju mu je sredio pritvoreni Prcić, priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, a sve s ciljem da ostane na čelu tajne službe još jedan mandat. On se, inače, na čelu OSA-e trenutno nalazi kao penzioner jer je utvrđeno da je stekao uslove za penziju pre pet meseci.

Kako se istraga širi, svedoci daju iskaze, prikupljaju dokumenti o Mehmedagićevom obrazovanju, tako na videlo izlaze brojne nejasnoće i nelogičnosti. Naprimer, kako i kada je Osmica upisao srednju školu, tačnije zanat u Sarajevu 1978. godine. Naime, Mehmedagić je završio tri razreda u Železničkoj školi s praktičnom obukom “Vaso Miskin Crni” u Sarajevu, čime je stekao zvanje kvalifikovanog elektromehaničara.

Diplomu je dobio 16. juna 1981. godine. Prvi razred upisao je 1978. godine. Prema ovim dokumentima, Mehmedagić, koji je rođen 1962. godine, upisao se u Železničku školu "Vaso Miskin Crni” u Sarajevu sa 16 godina. 

Takođe, pitanje je kako je uopšte Osmica sa zanatom upisao Pravni fakultet u Sarajevu 1994. godine, jer je fakultet upisao bez svedočanstva. Na upisnom listu pisalo je „Uslovan upis“. To je pravdao ratnim stanjem.

Zanimljivo je da je Mehmedagić s poništenim studentskim indeksom koji je putem “Službenog lista” proglasio "izgubljenim" nakon svega upisao Fakultet za poslovne studije Banjaluka, a s tom diplomom VSS-a je imenovan za direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije. Nedugo nakon toga ova diploma mu je poništena.

Foto: Printskrin Youtube

Osman Mehmedagić Osmica

Zanimljivi su i rezultati Mehmedagićevog školovanja za elektromehaničara, gde se jasno vidi da se nije proslavio u školskim klupama. Prvi razred završio je skromno, s lošim vladanjem i dobrim uspehom. Iz matematike je imao dvojku, hemije i fizike trojku, a engleskog, takođe, dvojku. 

Prosek ocena je popravio na predmetu Fizičko i zdravstveno vaspitanje, iz kojeg je imao četvorku. Time je, na neki način, opravdao svoj status SDA-ovog Brusa Vilisa, jer je Bakir Izetbegović, Osmicin šef i prijatelj, nedavno izjavio da je tokom velikih demonstracija građana 2014. godine, ogorčenih višedecenijskom vladavinom dinastije Izetbegović, Osmica lično u Sarajevu "gasio store i čupao za uši demonstrante".

Kada se pogledaju drugi i treći razred, ni tu se Mehmedagić nije naročito proslavio. Drugi razred završio je, također, s lošim vladanjem i dobrih uspehom i dvojkom iz praktične nastave. 

I dalje je muku mučio s matematikom i jezicima. Čak je dobio nižu ocenu i iz fizičkog vaspitanja, da bi u trećem razredu naglo poboljšao ocene i završio godinu s vrlo dobrim uspehom i primerenim vladanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija