• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

01.07.2021

09:38

Džaferović i Komšić pozdravili presudu srpskim obaveštajcima, pa se ostrvili na Srbiju!

Balkan

Džaferović i Komšić pozdravili presudu srpskim obaveštajcima, pa se ostrvili na Srbiju!

Podeli vest

Prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo delić pravde za žrtve počinjenih zločina, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da presuda jasno ukazuje da je obaveštajni vrh susedne države, Srbije, imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prenosi Klix.ba.

"Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske", smatra Džafefović.

Prema njegovom mišljenju, "neizmerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno delili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj".

I Komšić smatra da je to jako važna presuda, kojom se utvrđuje direktna odgovornost dve veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine.
 

Foto: AP PHOTO

Jovica Stanišić i Franko Simatović u Haškom tribunalu

On dodaje da ova presuda ima svoj pravni sadržaj, ali da je jednako važan i onaj njen politički deo.

"Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove ''Velika Srbija'' ili ''Srpski svet'' kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima", tvrdi Komšić.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je danas na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu. Protiv njih su odbačene optuže za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saša

pre 2 godine

Jedino se bavite tračerajima vi šestorazredni političari recite nešto o investitorima koje ste privukli,koliko vam je BDP ,šta kapitalno radite u vašoj zemlji,recite nešto i o vakcinama ,shvatiće te da ste još uvek na nivou. turske kasabe u odnosu na Srbiju. ..

Romi

pre 2 godine

Dva propala tzv pokiticara,dva Srbomrsca, dva olosa.

PALMA: Haški tribunal je politički sud, a ne sud koji zastupa međunarodno pravo! Oni ne vide nijednu srpsku žrtvu, nijednog proteranog Srbina iz Hrvatske, BiH i sa KiM!
Politika

PALMA: Haški tribunal je politički sud, a ne sud koji zastupa međunarodno pravo! Oni ne vide nijednu srpsku žrtvu, nijednog proteranog Srbina iz Hrvatske, BiH i sa KiM!

Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koji je praktično nastavak Haškog tribunala, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću od 12 godina zatvora je potvrdila da je Haški tribunal napravljen samo za Srbe, koji su branili srpski narod i vodili odbrambene ratove, a ne osvajačke, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma

30.06.2021

20:28

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija