• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik/novosti.rs

03.07.2021

12:44

ZAROBLJENI SS MAJOR ODAO JE NKVD-u: STEPINAC JE BIO VEZA IZMEĐU NACISTA I PAPE! Šokantno otkriće srpskog istoričara u Ruskom državnom vojnom arhivu u Moskvi!

Balkan

ZAROBLJENI SS MAJOR ODAO JE NKVD-u: STEPINAC JE BIO VEZA IZMEĐU NACISTA I PAPE! Šokantno otkriće srpskog istoričara u Ruskom državnom vojnom arhivu u Moskvi!

Podeli vest

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio je posrednik između nacističkih špijuna i Vatikana, a nacistički agenti su Stepincu plaćali kako bi došli do pape, ukazuje svedočanstvo koje je otkrio prof. dr Slavenko Terzić u Ruskom državnom vojnom arhivu u Moskvi

Po izjavi koju je islednicima sovjetskog Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD) dao zarobljeni SS major dr Karl Nojhaus, Stepinac je 1941. za 270.000 rajhsmaraka omogućio agentu nemačke Tajne državne policije (SD) Francu Hegeru da dođe do pape Pija Dvanaestog, zbliži se sa njim i utiče na odluke Svete stolice.

„Ovo svedočenje predstavlja Stepinca kao čoveka za prodor SD u srce Vatikana.“, kaže prof. dr Terzić.

„Ostaje otvoreno pitanje da li je Nojhausovo svedočenje bilo potpuno i pouzdano. Naime, prema njegovoj tvrdnji, Stepinac nije znao da je Heger agent SD, jer mu se predstavio kao poslovni čovek. Znajući za izuzetnu obaveštenost i pronicljivost Stepinca, to objašnjenje nije lako prihvatiti“, dodaje Terzić, objavile su Novosti.

Nojhaus je bio visoki funkcioner Nacionalsocijalističke partije, a od 1942. je radio u Glavnoj kancelariji Rajha za bezbednost, kao šef odseka za crkve u Prvoj operativnoj upravi Tajne državne policije. U izjavi datoj NKVD, 1945, on tvrdi da je saradnja SD i Stepinca započela 1941. godine:

„Agenturni rad Franca Hegera zasnivao se uglavnom na njegovoj tesnoj saradnji sa poglavarom katoličke crkve u Hrvatskoj, nadbiskupom Stepincem. Tu vezu je organizovao SD kada je postalo poznato da je nadbiskupu neophodan novac“, stoji u svedočenju.

Foto: Tanjug

Prof. dr Slavenko Terzić

Špijun zadobio poverenje pape

Osim toga, Nojhaus navodi da se agent Heger predstavio Stepincu kao veletrgovac dr Šmit i pozajmio mu 270.000 rajhsmaraka, a ovaj mu je zauzvrat prepustio posao organizovanja komercijalnih hodočašća u crkvu u Mariji Bistrici, gde se nalaze, po katoličkom verovanju, čudotvorne ikone.

Saradnja je kulminirala kada je Stepinac napisao pismene preporuke Hegeru i poslao ga kod pape Pija Dvanaestog. Špijun pun para i papa su se veoma zbližili, kaže Nojhaus.

„Agent je uspeo da zadobije poverenje pape i njegovih najbližih saradnika, državnog sekretara Maljonea i kardinala Montinija“.

Foto: printsvreen

Papa Pije XII

Njegova izjava je istoričarima zanimljiva pre svega kao svedočanstvo o mreži tajnih vatikanskih veza.

„Vatikan uvek funkcioniše na mnogo kanala pa nije isključeno da je koristio vezu sa SD preko Stepinca, mada bi to trebalo proveriti“, kaže akademik Ljubodrag Dimić, istoričar.

Stepinac podržavao masovno ubijanje Srba

„Papa Pije Dvanaesti bio je otvoreni germanofil, ali Stepinac nije. On je bio fanatični kroatofil koji je bezrezervno podržavao NDH od prvog do zadnjeg dana. Uprkos mnoštvu dokaza za učešće u genocidu nad Srbima, njemu je posle rata suđeno za manje prestupe i dobio je vremensku kaznu, od koje je veći deo proveo u kućnom pritvoru. Neprestano je primao posete i funkcionisao preko crkve na mnogo kanala odražavajući veze sa Zapadom, kome je Vatikan postao saveznik u krstaškom ratu protiv SSSR“, kaže istoričar Dimić.

Stepinac je Srbe nazivao najvećom opasnošću za Hrvatsku i podržavao je njihovo masovno ubijanje, pokatoličavanje i deportaciju, kaže akademik Ljubodrag Dimić.

„Genocid nad Srbima je osmislila Katolička crkva, a Stepinac je priželjkivao da taj prljav posao obavi neko drugi. Hitlerov poslanik Kaše je na suđenju svedočio kako mu je Stepinac otvoreno sugerisao da Nemci nasilno isele 240.000 Srba iz Slavonije. Stepinac je bio direktno odgovoran i za učešće više od 1.000 katoličkih sveštenika u genocidu nad Srbima“, tvrdi Dimić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ocrp

pre 2 godine

Nije moguceee...! Pa taj fini pop je proglasen Blazenim i Svetim!? Sta vi mislite o .... Znate li kako su prosla sela oko ZG i Karlovca u kojima su ziveli Srbi npr Prkos ?

Vera

pre 2 godine

To je taj, kojeg ni sve sile satanističke i krivoslavne ne slomiše, da odvoji Hrvate od Pape kako je to Sava uradio sa Srbima, a onda ih Bog kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju predao muslimanima...

Mučenik Blaženik Svetac Heroj

pre 2 godine

Stepinac nije samo hrvatski mučenik i blaženik i svetac koji je u vreme nacističko-ustaškog genocida spasao oko 25.000 Jevreja(Spomen ploča u Jerusalemu) i 10.000 srpske dece(Kažu malo je mogao je više a posle našli dnevnik da ih spasala neka Diana) nego je i najveći heroj u hrvatskoj istoriji. Zato jer nije ni po cenu života odvojio Hrvatsku Crkvu od Vatikana i Pape kako su Tito i komonisti tražili da bi ih posle sa Četnicima i SPC pregazili i izbrisali(Na čemu se radi već 1000g) da im se izbriše svaki trag ovde na liniji raskola Hrišćanske Crkve i prodora Islama. Ali nisu ga uspeli slomiti nego ga samo iz nebitnog anonimca pretvoriti u sveca i heroja šta ima je sada dupla muka i jad i mržnja... Na kraju Srbi imaju glavnog sveca vizantijskog delitelja Savu koji ih odvojio od braće i Pape a Hrvati sveca koji je i život dao samo da to ne uradi. A to nam sve govori pa i to zašto ga toliko ludački mrze.

Spasko

pre 2 godine

ne zamenjujte teze , poput saudijske solomonove sulejmanove robovlasnicke Arabije i brizelske leopoldijansko- habsburske robovlansicke Eurabije ili britanske jezuitske pedofilske dvorske Imperatije koje su sve zajedno istra firma i ogranak rimske imperije kojom upravlja katolicka nacisticka crkva koja je pocinila genocid protiv Indijanaca i svih ljudi na ovoj planeti , katolicka rimskovenecijansko robovlasnicka oligarhijska crkva je stvorila naciste bas kao i teroriste da napadaju pobunjenu radnicku klasu , dstabiliziraju ekonomiju sveta i tako odrzavaju rimskosolomonski imperijalni robovlasnicki oligarhijski parazitski okrunjeni sistem da dominira ekonomski i naucno nad porobljenom radnickom klasom .

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija