• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

03.07.2021

16:45

USTAŠIJA SE SA ZAGREBOM OBRAČUNAVA PREKO SRBA! Pokrenuta inicijativa da se srpskoj deci u Vukovaru UKINE NASTAVA NA MATERNJEM!

Balkan

USTAŠIJA SE SA ZAGREBOM OBRAČUNAVA PREKO SRBA! Pokrenuta inicijativa da se srpskoj deci u Vukovaru UKINE NASTAVA NA MATERNJEM!

Podeli vest

Inicijativa gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da se srpskoj deci faktički ukine nastava na maternjem jeziku, alat je za politički obračun narastajućih desničarskih opcija u celoj Hrvatskoj sa vladajućom strukturom u Zagrebu, uveren je Srđan Kolar, zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova Srba

Kolar dodaje da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa koalicionim partnerom Željkom Sabom želi da spoji osnovne i srednje škole u Vukovaru, na način da se škole koje izvode nastavu po modelu A na srpskom jeziku i pismu ugase i tako da se uskrati program školovanja na srpskom jeziku, što je novi vid ataka na Srbe i srpsku zajednicu.

Srpska deca na udaru političkih ekstremista

- To je nezakonit čin i nema uporište u važećim zakonima Republike Hrvatske, odnosno, u ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o odgoju i obrazovanju nacionalnih manjina u Hrvatskoj - tvrdi Kolar.

On podseća da je od 1997. godine Evropskim sporazumom i pismom o namerama Vlade Hrvatske srpska zajednica dobila mogućnost registracija škola i školovanje dece na maternjem jeziku.

- To je ono što je zasmetalo ovoj desnoj političkoj struji koja je na vlasti u Vukovaru i koja dobija sve veći politički prostor generalno u Hrvatskoj. Naravno da je to inicijativa koja bi na ovaj način uskratila srpskoj zajednici mogućnost školovanja i još jedno u nizu prava koja nam Ustav garantuje - naglašava Kolar. 

Obračun sa HDZ-om

Naš sagovornik je uveren da ovo nije samo odnos prema srpskoj zajednici, već se može gledati i kroz aktuelnu koaliciju na nacionalnom nivou, gde je HDZ u koaliciji sa Klubom manjinskih zastupnika, a tu spadaju i tri zastupnika iz redova Srba. Hrvatskoj desnici, postojanje takve koalicije kojoj pripada i gradonačelnik Vukovara, jednostavno, nije u interesu, a smer i putokaz kuda oni žele da idu pokazuje i ova inicijativa, navodi naš sagovornik.

Foto: YoutubePrintscreen/Al Jazeera Balkans

Ivan Penava

- Odnosno, uskraćivanje prava srpske zajednice, dvojezičnosti, prava školovanje na maternjem jeziku, na smanjivanju finansija za rad srpskim udruženjima i sportskim klubovima i tako dalje - kaže on.

Kolar objašnjava da se međunacionalni sukobi u Vukovaru intenziviraju unazad tri godine i to uglavnom između mladih ljudi. Prvo su ti sukobi smatrani kao sukobi navijačkih grupa.

Manipulacija istinom

- Mi smo uporno tvrdili da nije reč o tome, kada je reč o srpskoj zajednici i da su to obični mladići bilo da su iz samog grada ili iz okoline, a ne navijači koji su bili stalno na udaru navijača ’Dinama‘ iz Zagreba koji ih konstantno napadaju i maltretiraju. To nasilje se prebacilo i u srednje škole. Upravo pod ovim izgovorom, Penava je lansirao tezu da se ovo dešava jer deca idu odvojeno u škole i da se međusobno ne poznaju, te da je to razlog sukoba. Mi takvu tvrdnju apsolutno odbacujemo, već smatramo da je ovo direktno huškanje protiv srpske zajednice i direktan atak na nas, na način da bi se uskratilo pravo obrazovanja Srba - uveren je Kolar.

Naš sagovornik veruje da će Evropa stati u zaštitu srpske manjine, ali isto tako i sumnja da bi hrvatska vlada na ovo pristala, jer je Evropska komisija već procenila da Hrvatska ne poštuje dosledno primenu Zakona o pravima nacionalnih manjina i da treba da radi na njemu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko

pre 3 godine

katolicka crkva i njihove jezuitske sluge nacisti su kao ogranak rimskosolomonske oligarhnijske imperije pocinili genocid nad indijancima , bas jucer su pronadjeni ostaci hiljade i hiljade ubijene dece indijanaca u Kanadi , a svi znamo da je ta zemlja i teritorija pripadala indijancima a ne katolickoj crkvi .

Zoran

pre 3 godine

Nacionalnim manjinama u Srbiji ne dati veća prava, nego što to imaju Srbi u drugim zemljama.

milankukic

pre 3 godine

a sta hoce Ivan Pljuvana on misli da je bog a ustvari je budala jewr evropa nije cela ustaska

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija