• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2021

15:45

DANAS PODGORICA, SUTRA VAN CRNE GORE! Krivokapić: Cetinjski manastir je MESTO MITROPOLITA, zašto bi sad neko išao...

Balkan

DANAS PODGORICA, SUTRA VAN CRNE GORE! Krivokapić: Cetinjski manastir je MESTO MITROPOLITA, zašto bi sad neko išao...

Podeli vest

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da pravo izbora mesta ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog nije u nadležnosti ni vlade, ni parlamenta ni Saveta za odbranu i bezbednost, već Mitropolije i istakao da crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita, te da stoga ne vidi razlog zašto bi se ta ceremonija održala u Podgorici

Krivokapić je to rekao komentarišući izjavu predsednika skupštinskog odbora za bezbednosti iz DF-a Milana Kneževića, da će se u narednim danima odlučiti hoće li ustoličenje mitropolita Joanikija biti u Podgorici ili na Cetinju, kao i da bi o tome trebalo da odlučuje i Savet čiji je član, osim premijera i predsednika parlamenta i predsednik države.

- Crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita. Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore - rekao je Krivokapić tokom poseti Nikšiću, prenele su podgoričke Vijesti.

Ocenio je da je problem u vezi sa ustoličenjem mitropolita dobio nepoželjne tendencije.

Reč je, kako je kazao, o jednom od većih događaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika - bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalanih iznenađenja koji je specifičan za Crnu Goru.

Foto: Printskrin Youtube/Hram

Mitropolit Joanikije

Dodao je da će pratiti situaciju i shodno njoj biti odgovorni prema svakom građaninu Crne Gore, ali i da ispoštuju obavezu po Ustavu - da je pravo slobode veroispovesti svima zagarantovano i da je ustoličenje čin koji je planiran duži vremenski period, kao i da protesti, ukoliko ih bude, budu pod istim uslovima koji važe za sve.

- Očekujemo da ćemo narednih dana imati potpunije informacije i shodno tome doneti najbolju i najoptimalniju odluku koja bude u korist svih građana - rekao je Krivokapić.

Rekao je i da ustoličenje mitropolita nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima možda povrate vlast da bi sačuvali pozicije koje su imali i kapital koji su stekli.

- Naravno tu su uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su pipci šverca ovoga puta jednim delom uskraćeni. To su razlozi - rekao je premijer.

Čudi ga, kaže, što verski poglavari drugih verskih zajednica u Crnoj Gori ne reaguju onako kako treba da reaguju i iskažu svoj stav po ovom pitanju.

- Dešavalo se ustoličenje i biskupa i nadbiskupa pa to nije predstavljalo problem - naveo je Krivokapić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija