• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.09.2021

08:56

Mi smo braća i kad ne mislimo isto! Moramo živeti pod ovim Božjim suncem, ima dosta mesta za sve ljude dobre volje! Video

printscreen RTS

Balkan

Mi smo braća i kad ne mislimo isto! Moramo živeti pod ovim Božjim suncem, ima dosta mesta za sve ljude dobre volje! Video

Podeli vest

Protojerej, paroh podgorički, Predrag Šćepanović rekao je da je doček patrijarha i novog mitropolita u Podgorici bio veličanstven, a da događaji koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija nisu umanjili značaj tog čina. Kako kaže, sve podele se prevazilaze ljubavlju

 

Protojerej Predrag Šćepanović smatra da će doček patrijarha Porfirija i novog mitropolita Joanikija i čin ustoličenja biti upisani zlatnim slovima u istoriji srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Videli ste desetine i desetine hiljada ljudi, onih mladih ljudi koji su u broju od 200.000 veličanstvenim litijama, ne bacivši papirić na zemlju, ne vrijeđajući druge ljude, drugih vera i nacija, pokazali koliko vole svoju crkvu – to su samo potvrdili", poručio je Šćepanović za RTS.

"Jedna istorijska beseda Njegove Svetosti patrijarha Porfirija – ko ima oči da vidi i uši da čuje čuće ljubav jednog zaista božjeg čovjeka, svetog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, i dostojnog naslednika mitropolita Amfilohija novog mitropolita Joanikija", dodao je Šćepanović.

Istakao je da svi događaji koji su pratili ustoličenje ne mogu umanjiti značaj tog čina, jer kako kaže, posle Velikog petka dolazi Vaskrsenje.

"Tako smo i mi posle onih svih zebnji i neprospavane noći, u strahu kako će sve to biti, evo Bog je poslao jedan drugi, malo neobičan način, ali nije on nov za našu crkvu – da kažem da su oni koji su rušili kapelu na Lovćenu koristili helikopter, 2005. godine kada je na vrhu Rumije, na 1.595 metara, podizana crkva takođe je korišćen helikopter", rekao je Šćepanović.

Foto: printscreen RTS

"Tako da čini mi se da ona Njegoševska Crna Gora ne pobedila, već su ovde pobedili Ustav i zakoni Crne Gore, a pobedio je svaki normalni građanin i svako treba da radi svoj posao - i država, ali i crkva svoj posao da ustoličava svog mitropolita. Čuli ste iz desetina hiljada grla da je mitroplit Joanikije novi mitropolit – dostojan", rekao je Šćepanović.

Na pitanje može li se prevazići podela koja je napravljena na drugim stranama, a preslikala se među vernim narodom, Šćepanović ističe da će se prevazići ljubavlju.

"Ono što je rekla Njegova Svetost da sve stavimo u svoje srce, da oprostimo jedni drugima, jer mi smo braća i kada ne mislimo isto, mi smo kumovi, prijatelji. Mogu oni da su ljuti na nas, mi ćemo biti ljuti na njih, ali moramo živeti pod ovim Božjim suncem ima dosta mesta za sve ljude dobre volje", zaključio je Šćepanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)
Fudbal

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)

Srpski fudbaler Lazar Samardžić (22) spasao je Atalantu poraza na gostovanju kod Bolonje (1:1), u okviru šestog kola italijanske Serije A. Naš reprezentativac je u 90. minutu postigao fantastičan gol i tako obezbedio bod ekipi iz Bergama, u derbiju timova koji Italiju predstavljaju u Ligi šampiona.

28.09.2024

22:58

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za oktobar! Za samo tri dana stiže događaj koji menja sudbinu 4 znaka
PREOKRET

Mesečni horoskop za oktobar! Za samo tri dana stiže događaj koji menja sudbinu 4 znaka

Već na samom početku meseca očekuje nas prstenasto pomračenje Sunca u Vagi (2. oktobar), koje će doneti tektonske promene u narednih nekoliko meseci. Ovaj astrološki događaj će imati uticaj na sve znakove, a ponajviše na Vage, Rakove, Ovnove i Jarčeve. Takođe, osobe koje imaju podznak ili Mesec u blizini pomračenja mogu da osete ovaj događaj. Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, Pluton i Uran, tako da je ovo vreme suočavanja sa starim problemima.

29.09.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija