• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net/Informer.rs

19.09.2021

08:51

Ne udri brata Srbina, Crnogorče, crn ti obraz ka ti i jest, mimo braće!

Printskrin Youtube/Pobjeda

Balkan

Ne udri brata Srbina, Crnogorče, crn ti obraz ka ti i jest, mimo braće!

Podeli vest

Bježeći od golgotske sudbine srpskog neprestanog, hristolikog stradanja i tragičnog mučeništva, izbjegavajući „kame i oluje“ naših dana, mnoga naša braća su pobjegla od svoje suštine, uvodeći sebe i svoje potomstvo u strahote života bez identiteta i porijekla. A bez onog ”juče” nema ni danas, niti može biti ”sjutra”, piše portal In4s

 

U poslednjih 72 godine vršeno je veliko prekrajanje nacionalne pripadnosti pravoslavnog naroda Crne Gore a posebno, samo u daleko drastičnijoj formi, u poslednjoj deceniji.

Tako su se zelenaši, a među njima i brigadir crnogorske vojske Krsto Zrnov Popović, nastojali zamjenom istorijskih teza, predstaviti kao nesrbi odnosno antisrbi, iako službena dokumenta iz vremena knjaževine i kraljevine Crne Gore pokazuju da su po narodnosti, ili nacionalno, bili Srbi.

Falsifikati, neistiniti istorijski podaci, prekrajanje nacionalnog srpskog identiteta pravoslavnog naroda Crne Gore, traje, pojačano od pokradenog referenduma 2006. godine, od kad je posebno potrebno stvoriti nacion Crnogorac, po ugledu, na OZNU, koja je svojim metodama, Srbe „prevodila“ u Crnogorce, o čemu svjedoče brojne publikacije tzv. crnogorskih istoričara.

A kako bismo još dalje širili istinu, što je i glavna misija portala IN4S, od danas svim čitaocima poklanjamo zbirku citata „Tako su govorili“, brojnih znamenitih ličnosti koje govore o imenu srpskom i pravoj istoriji Crne Gore.

Citati su najvećim dijelom preuzeti iz knjige Batrića Jovanovića „Crnogorci o sebi“; „Spomenica Petra II Petrovića – Njegoša – Vladike Rada 1813–1851–1925“; Vladimir D. Jovićević, Budimir Aleksić „Crnogorsko pitanje“.

 

Foto: wikipedia.org

Marko Miljanov se ovako obraća svome čitateljstvu:

„Dragi brate Srbine, da si ima prilike i da si gleda junake, koje sam ja gleda, ne bi ti dalo srce mira doklen se ne bi ozva junacima koji veselo mru za svoje i svija nas pravo…“

U pismu Novu Spasojevu, kučkom komandiru, Marko Miljanov veli:

„…Svaka sila i kruna nesavjesno se prema Srbima pokazala. Oni (Austro-Ugarska) žele nas od turskoga tirjanstva da ne pod svoje metnu… …Recite austrijskomposlaniku da kaže njegovomcaru, kad bi ga Bog na dobro obrnuo, pa da sjedini Srpstvo: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Staru Srbiju pa da je to srpska kraljevina, a Srbi će znat kako će biti blagodarni svojemu izbavitelju – bismo mu svakojako dobro željeli, više, ako se može no što mu zla sad želimo. Ja, Božja ti vjera, radi(ji) bi mu bio bit ta ma konjušar,
no ovako knjaz ili što više; s jednom riječi: ako bi obeća poštenu riječ… da će caru njegovu kao srpskoga naroda prijatelj govoriti, sretite ga lijepo, a ako ne ćedne ništa drugo do samo za moju prestonicu, opet vi kažem, udarite mu tojage, Caru i poslaniku to neka je odgovor…“

Marko Miljanov piše Stojanu Popoviću, kučkom komandiru, 25. decembra 1900. godine:

„…Samo da vi još jednu riječ prvo rečem, i kažem jednu ranu koju ponesoh u srce i dušu s ovoga svijeta na oni, a to je što Kuči i Bratonožići nemaše dijela od dobiti, koju Srbi Turcima dobiše, do samo što pravi dio junačkoga poštenja na Turke dobiše, a drugo ništa. Sad ako ne umrem, s bogom te doviđenja i čujanja a, ako li umrem s Bogom te zanavijek. Kao Kuč mrem prilično srećan, a kao Srbin nesrećan i nezadovoljan.“

Marko Miljanov piše da su Kuči dovikivali vojsci knjaza Danila, sastavljenoj od crnogorskih i brdskih boraca, koji su vršili poharu Kuča:

„Ne udri brata Srbina, Crnogorče, crn ti obraz ka ti i jest, mimo braće.“

Marko Miljanov, dalje piše:

„Turci, koji bjeu streknuli od knjaza Danila i srpske sloge, mišljaju da su toliko dobili, da te Srbi od Srba bježat u Turaka i u utok tražiti, ka što je i bilo. Turci, veseli, podsmijavaju se Srbima koji su među njima, nabrajajući sve što su Crnogorci učinjeli Kučima…“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miljan

pre 2 godine

Koliko vas je nabrojati,par stotina hiljada,braco crnogorci.Ajde brojte nas Srbe,sta mislite gde ce te se zaustaviti sa brojanjem?

zoran

pre 2 godine

Nedeljom se ide u crkvu, jel tako braćo Srbi?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija