• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

30.09.2021

10:57

CRNOGORSKA PARTIJA ŠAHA! Krivokapić počinje pregovore za rekonstrukciju vlade!

Balkan

CRNOGORSKA PARTIJA ŠAHA! Krivokapić počinje pregovore za rekonstrukciju vlade!

Podeli vest

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sutra počinje razgovore sa predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji vlade

Krivokapić će imati odvojene sastanke s čelnicima DF-a, SNP-a i Prave Crne Gore. GP URA i Demokrate obavešteni su o sastancima, ali još nisu dobili poziv. Iz Demokratskog fronta i PZP-a su Sputnjiku potvrdili da će se Krivokapić sutra sastati s čelnicima koalicije koju je predvodio na parlamentarnim izborima prošle godine - Demokratskog fronta (Nova, DNP i PzP), Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore.

Demokratama i Građanskom pokretu (GP) URA do juče popodne nije stigao premijerov poziv, ali su te partije obaviještene o sastancima koje on organizuje.

Sednica Glavnog odbora GP URA, koja je trebalo da se održi ove sedmice, na kojoj je trebalo da se raspravlja o ponudi premijera, odložena je za narednu, zbog službenih obaveza predsednika i vicepremijera Dritana Abazovića. Iz GP URA prethodno su saopštili da će prihvatiti dijalog o rekonstrukciji, ali upozoravaju da nisu za ulazak političara u Vladu.

Kriza aktuelne vlasti, zbog koje se ovih dana pregovara o rekonstrukciji Krivokapićevog kabineta, počela je formiranja ekspertske vlade - protiv koje je bio DF, a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

DF je zbog toga otkazao podršku Krivokapiću, poručujući da ako ne budu izabrani nova vlada i novi premijer, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne izbore. Tada su najavljivali i jesenje proteste protiv vlade.

Preokret u odnosima DF i premijera desio se u noći uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je održano 5. septembra na Cetinju. Sedmicu nakon toga događaja koji je uzdrmao crnogorsku političku i društvenu scenu, DF je sklopio primirje i s Demokratama, s kojima je predhodno razmenjivao teške optužbe. Dva politička subjekta zajednički su saopštili da Vladu treba rekonstruisati tako da umesto dosadašnjih 12 ministarstava ima 18 i tri potpredsednika. Na sednici Skupštine na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada, dodali su, treba birati i Tužilački savet.

Foto: Printskrin

Rukovodstvo DF-a sklopilo primirje sa Demokratama

Premijer Krivokapić je nakon toga predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podele. I premijer je predložio i da se Vlada osnaži učešćem predstavnika manjinskih stranaka, pa su pre objave rekonstrukcije njeni predstavnici i razgovarali s njima, ali zasad nema najava da bi one mogle da prihavte Krivokapićevu ponudu.

I vicepremijer Abazović je razgovarao sa predstavnicima manjinskih stranaka, nakon događaja na Cetinju, čini se da je povukao takav potez da osnaži svoju poziciju pred razgovore o obnovi Vlade.
Rekonstruisana Vlada mogla bi da ima novo ministarstvo u kom će biti spojeni saobraćaj i energetika, što znači da će oni biti “otkinuti” iz sadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija.
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta trebalo bi da bude podjeljeno na dva - za sport i kulturu i prosvjetu i nauku.

Ekologija i turizam planirani su kao poseban resor, koji će biti odvojeni iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠOK U PODGORICI Preminuo poznati novinar Sergej Ćetković
Balkan

ŠOK U PODGORICI Preminuo poznati novinar Sergej Ćetković

Od posledica infekcije izazvane koronavirusom u 45. godini je preminuo dugogodišnji podgorički novinar Sergej Ćetković, koji če ostati upamćen ne samo po "britkom peru" već i kao veliki humanitarac i vernik, posvećen svetoj srpskoj zemljiu Kosovu i Metohiji

30.09.2021

09:58

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo
Kriminalna grupa

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo

Organizatorima i članovima ogranka Balkanskog kartela produžen je pritvor u trajanju do 60 dana, dok je prema osumnjičenom D. Đ. pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, dok je prema osumnjičenima R. R. i V. S. prihvaćeno jemstvo. Ukoliko R. R. i V.S. uplate jemstvo i Višem sudu u Beogradu dostave dokaz o uplati, pritvor će im biti zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, potvrđeno je u Višem sudu u Beogradu.

17.07.2024

17:02

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija