• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

06.10.2021

08:20

HRVATI POBESNELI, ZAGREB UPUTIO PROTESTNU NOTU BEOGRADU, smeta im istina napisana u gramatici za osmi razred!

Beta

Balkan

HRVATI POBESNELI, ZAGREB UPUTIO PROTESTNU NOTU BEOGRADU, smeta im istina napisana u gramatici za osmi razred!

Podeli vest

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kritikovao ponašanje Srbije zbog navodnog negirnja postojanje hrvatskog jezika

Hrvatski portal Indeks navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

"Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti", rekao je hrvatski šef diplomatije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

"To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije", rekao je Grlić Radman te dodao da se "tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija".

"To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo", rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, "o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu", dodao je on.

"Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini", istakao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovala putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milovan Milovanović

pre 2 godine

Da nije bilo Vuka, šokac iz Slavonije, zagorac (kajkavac) iz okoline Zagreba i čakavac iz Istre se ne bi razumeli. A da ne govorimo da su većina današnjih Hrvata ustvari kroatizovani Srbi katoličke veroispovesti. To su opštepoznate činjenice. Ali po Radmanu i njegovim uzorima, sto puta ponovljena laž postaje istina. Radmanu treba poslati austro-ugarske popise stanovništa iz XIX veka, pa da vidi da su npr. u Slavoniji Srbi činili preko 80% stanovništva, dok se Hrvati i ne pominju. Isti je slučaj i sa Dubrovnikom i drugim krajevima današnje Hrvatske. A u međunarodnom pravu za pojam nacionalnosti se uzima subjektivno-objektivna teorija.

Vera

pre 2 godine

Ovo šta rade sa Bunjevcima u Vojvodini je dokaz kako su nastali Srbi i srpski jezik i neprocenjivo je dobro da to rade, da ti mladi koje truju u udžbenicima jasno vide kako to rade. Žalosno je koliko se srpska deca i mladi truju i sa udžbenicima i sa medijima i sa političarima i sa istorijom i verom i jezikom... A sa druge strane, Srbe nije briga ni za hrvatski jezik ni za vizantijsku ćirilici, zato im oboje propadaju...Hrvatska treba da stavi uslov Srbiji u poglavlje 26(školostvo) da ne može ući dok ne prizna da srpskk jezik ne postoji i da je to samo u 500g ropstva pogrubljeni i poturčeni hrvatski. Tako oni trebaju štitit svoj jezik, a ne samo od tuđica.

Geni

pre 2 godine

Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom... Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/

Pera

pre 2 godine

Dobro, a što se ondak "uzbuđavate" na bilo koji pomen srpstva.. Šta vas toliko žulja?

Veselin Janković

pre 2 godine

Vera, pogledajte austro-ugarske dokumente o Bunjevcima, pa ćete videti da su tretirani kao Srbi katolici. A Hrvati su postali dekretom nakon II svetskog rata (koji je, gle čuda, potpisao Ivan Rukavina), iako sa Hrvatima nemaju dodirnih tačaka. To i sami Bunjevci navode. A ko truje decu u udžbenicima znamo svi. Napad je najbolja odbrana. A šta sve ima u udžbenicima u Hrvatskoj to svi znamo. Od "Velikosrpske agresije", "Srbo-ćetnika", "NDH kao povijesne težnje hrvatskog naroda", "Hrvatske vojske" (misleći na ustaše u II svetskom ratu), "križnog puta", "Jasenovca kao radnog logora gde su tekli med i mleko za logoraše" ... A mi, čiji su preci vekovima živeli u Slavoniji, smo tobože neki agresori, a "branitelji" su dođoši iz Imotskog, Gruda, Širokog Brijega i sličnih mesta?! Dalje, ne može Hrvatska Srbiji postavljati nikakve uslove u procesu pristupanja EU, jer se Hrvatska o tome ne pita ništa. Za Hrvatsku odlučuje Nemačka. Videli smo to pre neku godinu kad je Vučić pozvao nemačku kancelarku, a Hrvatska odmah povukla mere blokade na granici između Slavonije i Srbije.

Vera

pre 2 godine

Koji to austrougatski dokumenti čoveče, a i srpski jezikoslovci ti jasno kažu da bunjevacki jezik i nacija ne postoje, ma ne možes ti sebe da prevariš ako te SPC i četnici lažu i to ne samo sada nego celu istoriju. Sve su oni imali pre Srba, drzavu 925g i prvi pisani dokaz u kamenu na Balkanu onu Bašćansku ploču i prvi su imali bukvar i prvi su imali na Balkanu i gramatiku...sve! Ono ti je bila propaganda da je Merkelova naredila da se otvori poglavlje koje se otvorilo tek kad su Srbiji stavili uslove u to poglavlje...ma sve ti je laž i ti to znaš.

igor15kg

pre 2 godine

Prvo se malo edukuj, pa onda mozes da pises svoje misljenje. Svaki pametniii covek ti se upravo smeje na tvoj komentar. Razumem da vam je tesko da prihvatite da nemate nikakvu istoriju i svoj jezik, ali ne mogu da razumem kada neko otima tudje i predstavlja kao svoje...

Jezik

pre 2 godine

Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Obezbeđenje-osiguranje, Avion-zrakoplov, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Sveštenik-velečasni, Kurir-poštar, Advokat-odvjetnik, Saobraćaj-promet, Šofer-vozač, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mašingan-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Sanžer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Kajiš-opasač, Jelek-prsluk, Barjak-stjeg, Kajmak-vrhnje, Šerpa-lonac, Jorgan-pokrivač, Ekser-čavao, Pantalone-hlače, Džemper-vesta, Oluk-žlijeb, Kapija-ograda, Pendžer-prozor, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Avlija-dvorište, Bašta-vrt, Ortak-suradnik, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Direktor-ravnatelj, Selfi-sebić, Skrin-zaslon, Tipfeler-zatipak, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Lokdavn-zatvaranje, Influenser-utjecajnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...

Milovan Milovanović

pre 2 godine

Hladnjak, samokres, strojnica ... su "budakizmi", započeti izmišljanjem novih reči u periodu NDH. Mada idejni tvorac toga nije bio ni ustaša Mile Budak, već zloglasni Benjamin Kalaj u XIX veku. To samo govori da se pošto-poto hoće stvoriti nekakav novi jezik-hrvatski, koji će se razlikovati od srpskog jezika. Ali to teško ide. Jer Šokac u Slavoniji nikada nije govorio, to znam sigurno, a, koliko znam, ne govori ni danas: zrakoplov, hladnjak, samokres, rajčica, žlica, stjeg, vrhnje... Povrh svega, dobar deo navedenog su sinonimi koji se upotrebljavaju u srpskom jeziku (šerpa-lonac, česma-slavina, bašta-vrt itd.).

Vera

pre 2 godine

Verovatno ne znas da je pištolj framcizam a samokres ti je vadio još Nikola Subič Zrinski protiv Turaka dok su Srbi robovali. Hrvati nw iumišljaju reči nego štite svoj jezik i tuđice samo prevode na svoj jezik kako to radi svaki narod kojem je stalo do svog jezika. A ti se pitaj zašto to ne rade SANU i četnici? Budak i Pavelič su i klali Srbe zbog ovog negiranja hrvatske države i jezika i 41g i 91g...?

ma bre

pre 2 godine

Чекај мало ,а што још увек терате Буњевце да се изјашњавају као хрвати,па их после својатате.О каквој аутохтоности хрвата у војводини причаш ,а где је аутохтоност СРБА У ЛИЦВИна Банији Кордуну у Славонији.И откуд вама језик па од Срба сте га украли и изопачавате га сваки дан све више.

Goran

pre 2 godine

Jedino što može da bude hrvatski jezik je zagorski a sve ostalo su varijacije srpskog. Kao što su engleske varijacije američkog, australskog i ostalih. I dalje je engleski. Tako je taj jezik što pričaju varijacija srpskog jer hrvati nikad nisu imali državu niti jezik a zadnji put su bili banovina ili županija u austro-ugarskoj gdje su vjerovatno pričali njemački i mađarski. Zato se vjerovatno zagorski i razlikuje od srpskog jer imaju nerazgovjetne riječi koje samo oni mogu da razumiju i vjerovatno da pišu a nisu imali nikog da im napravi jezik. Zato ga nema .

laki

pre 2 godine

Razmazena drzava Hrvatska, opet place. Pomirite se sa cinjenicon da Bunjevci nisu Hrvati i to du vam dsami Bunjevci otvoreno rekli. Drugo pomirite se sa cinjenicom da nika niste bili drzava do 1918. g. Pomirite se cinjenicom da ulaskom u EU i niste neki faktor.nekad ste bili horde koje su klale i pljackali po Evropi . Na katedrali u Ninbergu jos stoji natpi" sacuvaj me boze gladi kuge i croata" . To sve govori o vasoj istoriji. I prestanite da kmecite ko razmazeno deriste. Clanica ste EU, pa sta. EU vas voli kao "čir "

beogradjanin

pre 2 godine

Pa jel i Vuk HRVAT...Kao i Tesla.... koliko znam a valjda i oni.... Vuk Stefanović Karadžić je reformator Srpskog jezika i pisac prvog Srpskog rečnika... A oni...nek navedu ikoga ko je ,,stvorio,, njihov Hrvatski jezik... koji je kao i njihova drzava...poceo da se ,,PISE,, 1990 godine... mnogo ste vi ,,MLADA,, drzava...da bi izmislili svoj jezik...vec kao i sve... ukradete od Srba... i nazovete Hrvatsko... kao i sve... jadni ste, prihvatite istorijske cinjenice...To sto ste u Evropskoj uniji ne znaci da ste u pravu... istina je da nemate nista osim clanstva u uniji... sve ostalo...PA I VI SAMI ste oteti od Srpskog korpusa i istorije... VI ne postojite kao drzava pre 1990... 31 godina drzavnosti... Pa i ja sam STARIJI OD VASE DRZAVE!!!!!!!!!!!!!!!

Kaj

pre 2 godine

Nakon šta su narod u 11 veku odvojili sa verom, odvojen je i sa pismom i zato samo pravoslavci pišu sa ćirilicom, koja je i stvorena u Vizantiji koja je podelila Crkvu... Sloveni, koje Osmanlije nisu porobili, Slovenci i Hrvati imaju svoje KAJ, a oni koji su bili robovi imaju tursko BA i BRE ali jasno je da je to sve samo poturčeni hrvatski, a srpski je Vuk 1818g stvorio sa "piši kako govorioš", šta je najveći idiotizam na svetu! Hajde zamislimo samo to, šta je bilo gazdi Turčinu lakše u 500g ropstva nad tolikim pravoslavcima na celom Jugu Evrope, da izgovara: Svijet ili svet, cvijet ili cvet... Robovi su samo izguibili to Slovenski "ij" ikavicu i ijekavicu, koja se samo pretovrila u ekavice jer svi Slovenski jezici su blagi i tečni, a srpski grub i sa 35% turcizma, ma ima ga i hrvatski ali samo 8% ...Najstariji riječnik i među Slovenima i u Evropi je hrvatski, od Fausta Vrančića još iz 1595g... Najstarije pismo Slovenskog naroda i to još klinasto je glagoljica, koju imaju najviše Hrvati pa i na Bašćanskoj ploči iz 1101g koja je najstariji dokaz pismenosti nekog Južnoslovenskog naroda, a i spominje kralja Zvonimira i nazvana je: "Dragi kamen hrvatskog jezika"... Bašćanska ploča: hr.wikipedia.org/wiki/Bašćanska_ploča

Pera

pre 2 godine

Srpski jezik se razvijao stolecima a možda čak i hiljadama godina, dok hrvata nije ni bilo. Srpski jezik se govori u tri dijalekta: Ekavski, Kajkavski i Ijekavski. Hrvati govore jekavski dijalekt, i dok se njihov rečnik ne bude razlikovao od Srpskog za najmanje 80%. biće to i dalje Srpski jezik, jekavski dijalekt, bez obzira što im je Tito prihvatio kao Srpsko-Hrvatski. Kasnije su to Hrvati pretvorili u Hrvatsko-Srpski Najlakše je ukrasti jezik pa ga proglasiti za Bošnjački, Crnogorski ili Hrvatski. Najteže je ipak stvoriti Hrvatski, Crnogorski i Bošnjački jezik - za to će im trebati nekoliko stotina a možda i hiljadu godina. Hrvati bi promenili ali jezik se ne menja za 20-30 godina, za to su potrebni vekovi i da stanovništvo prihvata nove reči. Ovako se stvara samo nepotrebna gungula. Ako se stide jezika koji govore, neka krenu da govore esperanto ili latinski i neka ga proglase ako smeju za hrvatski jezik. Da nema i da nije bilo Srpskog jezika, hrvati bi mogli da govore samo MUUUUUUUUUUUU.

Zdrav razum

pre 2 godine

Gospodin bi trebalo da pita svoje kolege iz Austrije i Švajcarske da li govore nemačkim ili austrijskim, odnosno švajcarskim jezikom!

Vera

pre 2 godine

Austrijanci nisu robovali 500g gde im se izobličio i poturcio jezik pa da ga posle ropstva ne čiste več 1818g proglase svojim austrijskim? SANU da sada krene očistit srpski jezik od preko 35% turcizma morali bi prepisati sve od Hrvata, baš kako je to uradio i Vuk 1818g posle 500g ropstva. Ako ga ne očiste i ne štite od novih tuđica nestaće za nekih 100g skroz će se izgubiti u tuđicama.

Verka

pre 2 godine

Ovom Hrvatskom Ministru bi postavila jedno pitanje????Koje vam je bilo prvo pisano pismo(Azbuka) bila vam je CIRILICA.znaci da vam je poreklo Srbsko,i na nasu srecu vi ste otpad nas Srba.Sacuvaj nas Boze Kuge i vas Krvata.

Vera

pre 2 godine

Izvorno pismo Južnoslovenskog naroda ti je GLAGOLJICA sa kojom su Hrvati pisali najduže u Evropi sve do 19veka. Latinicu smo dobili svi sa hriščanstvom u 7-8veku a ćirilica je došla sa pravoslavljem iz Vizantije da narod deli i sa pismom ko i sa verom.

Lucky

pre 2 godine

Kazes da je neka hrvatska zajednica u Srbiji snazna,jaka... (to :snazna ,jaka,cist je pleonazam,kak kada bi rekao oba dva. Razumeo bi ti to da se ne trudis Srpski jezik da upropastis). Cujes li ti sebe sta pricas? U Srbiji postoji hrvatska manjina i jeste bogata jer ih niko nije klao ,bacao u zdence,vesao ,silovao,ubijao im decu ,niko to nikada nije radio,za razliku od napacenog Sroskog naroda u hrvarskoj gde vise ni naselja Srpska ne postoje!!!! Maravno da pricate Srpski samk je greska autora jer i slovenci pricaju Srpski. Taj njihiv jezik je dijalekt Srpskog kao i Vranjanski npr.

Leona

pre 2 godine

Osnova svakog jezika je gramatika tj. gradja, hrvati mogu da smišljaju nove hrvatske reci svakoga dana, sata i minuta nista im ne vredi, ako baš silno žele hrvatski jezik morali bi da se pozabave gramatikom. Nije mi jasno kako im to nije jasno? Crnogorski, bošnjački i hrvatski su izvedeni gradjom iz srpskog. Mogu samo da svisnu od muke ali to je činjenica.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija