• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

01.11.2021

13:49

Školovala se na Oksfordu, "bugarska afera" joj nije mogla ništa... KO JE ŽENA ZBOG KOJE JE PAO ZAEV?

Printskrin video

Balkan

Školovala se na Oksfordu, "bugarska afera" joj nije mogla ništa... KO JE ŽENA ZBOG KOJE JE PAO ZAEV?

Podeli vest

Nakon velikog poraza socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva i albanskog im partnera DUI na lokalnim izborima, Severna Makedonija će najverovatnije uskoro i na nove parlamentarne izbore. Nakon što je Zaevljev SDSM izgubio Skoplje te još Ohrid, Bitolu i Gevgeliju (pobedio samo u 7 opština), a albanska Demokratska unija za integraciju dva najveća albanska grada u Makedoniji, Tetovo i Gostivar, Zaev je podneo ostavku

Ključan je bio poraz u glavnom gradu Skoplju, gde je trijumfovala nezavisna kandidatkinja, 42-godišnja Danela Arsovska, koju je podržala makedonska desničarska antievropska opoziciona stranka VMRO DPMNE (inače pobedili u 20 opština) kao i njeni albanski partneri Alijansa za Albance i stranka Besa.

Danela Arsovska prva je žena na čelu makedonskog glavnog grada u istoriji, smatraju je proevropskom političarkom, pa iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, mnogi se već sada pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija te šta je ona njima obećala, a šta oni od nje traže. Doduše, ona je već obavila ono što je njima njena pobeda značila - rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Naime, Arsovska je članica Nacionalnog veća za evrointegracije te svojevremeno prva žena predednica makedonske Privredne komore. Mlada pravnica i ekonomistkinja osim u Makedoniji školovala se i na Oksfordu te na Univerzitetu Šefild, a ima i impresivnu međunarodnu karijeru, od 2016. članica je komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS-a za pomirenje i arbitražu u Ženevi kao i predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je uspela da preživi tzv. bugarsku aferu. Naime, njen suparnik iz vladajućeg SDSM-a Petre Šilegov optužio ju je (i njenog supruga) da su dobili, još 2011., bugarsko državljanstvo. Ona je to demantovala, ali senka je ostala, kako god, afera joj nije naudila na izborima. Govori engleski, nemački i bugarski.

Zaev je na vlast došao 2016., kada se Makedonija nalazila na velikoj prekretnici, odnosno u slepoj ulici, daleko od bilo kakvih evroatlantskih procesa. Nakon toga, sklopio je istorijski Prespanski sporazum s Grčkom, kojim je promenjeno ime države u Severna Makedonija. Nakon toga Grčka je otvorila vrata njenim evropskim ambicijama, jer je do tada, zbog imena države, sprečavala bilo kakav napredak susedne zemlje na tom planu.

Makedonija, članica NATO-a

Makedonija je trebalo da postane članica NATO-a još 2008., zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali zbog veta Grčke to je morala da odloži čak do pandemijske 2020. godine, a potom je konačno dobila i mogućnost da otvori pregovore o pristupanju EU. No, tada je uskočila Bugarska koja već više od godinu dana sprečava početak pristupnih pregovora, a poslednji udarac Zaevu zadan je nedavno na samitu EU - Zapadni Balkan u Sloveniji gde je zapravo poručeno da u sledećih, najmanje deset godina, proširenja neće biti. To je bio zadnji ekser u Zaevljev politički kovčeg.

Oformljeni VMRO DPMNE stalno je napadao Zaeva zbog promene imena države, a time nije polučio željeni rezultat. Podsetimo, nekadašnji premijer i moćni lider VMRO-a Nikola Gruevski pobegao je u Mađarsku (u automobilu mađarskih diplomatskih tablica) pod skute svog saveznika Viktora Orbana nakon presude za korupciju te, navodno, u svom budimpeštanskom utočištu čeka povratak svojih na vlast kako bi se trijumfalno vratio u zemlju.

Pred Severnom Makedonijom teški su dani, a sada je i pitanje hoće li Brisel i kako reagovati jer lokalni izbori najava su dolaska ultradesničarskog, antievropskog i proruskog VMRO-a ponovo na vlast.

Pitanje je svakako hoće li se Arsovska sada na krilima ove pobede zadovoljiti Skopljem ili će i ona pokušati nešto na nacionalnom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mile

pre 2 godine

Junačino,preradi malo tekst,ako Boga znaš! Nisu te tu stavili da GLUVARIŠ po ceo dan! Pa vam onda Urednik po televizijama palamudi kako neko ne radi kako valja. "Oporbeno" je ukod suseda i "eurointegracije"! Vi današnji novinari mislite ovo je kafana,pa:Po mom mišljenju, ja mislim...

Branko

pre 2 godine

“ a sada je i pitanje hoće li Brisel i kako reagovati jer lokalni izbori najava su dolaska ultradesničarskog, antieuropskog i proruskog VMRO-a ponovno na vlast.“ Dali si ti NORMALAN.

ZAEV NE DOLAZI U BEOGRAD! Biće određen drugi predstavnik?
Balkan

ZAEV NE DOLAZI U BEOGRAD! Biće određen drugi predstavnik?

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, koji je sinoć podneo ostavku na tu funkciju, neće doći u Beograd 3. i 4. novembra, kako je prvobitno planirano, na sastanak incijative "Otvoreni Balkan", rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika makedonske vlade

01.11.2021

13:05

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija