• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

02.11.2021

09:41

"BOSNI PRETI RASPAD, REALNA MOGUĆNOST SUKOBA!"

Tanjug/Dragan Kujundžić

Balkan

"BOSNI PRETI RASPAD, REALNA MOGUĆNOST SUKOBA!"

Podeli vest

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" mogućnost povratka sukoba

Kako prenosi britanski Gardijan, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, "srpski separatisti" ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

Šmit će u svom prvom izveštaju UN od stupanja na dužnost u augustu upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu. Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH da će RS formirati svoju vojsku, Šmit je ocenio da je reč o pretnjama koje su, kako je naveo, "jednake secesiji bez njenog proglašenja".

Šmit je u izveštaju koji je u petak poslao u sedište UN naveo da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, veća da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

"Ako se Oružane snage BiH pocepaju na dve ili više armija, potrebna je ponovna procena nivoa međunarodnog vojnog prisustva", smatra Šmit.

Takođe je upozorio da su izgledi za dalje podele i sukobe vrlo realni i da bi nestavilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sara

pre 2 godine

Ako neko ugrožava red i stabilnost to si ti Šmit, jer si došao sa zadatkom da stvoriš haos i za to okriviš RS!!!!.

milankukic

pre 2 godine

ma koji visoki predstavnik dali je dobio agreman od saveta bezbednosti ili ga postavili muđahedini da napravi haos dosta više

Pera

pre 2 godine

baci bombu i onda pametuje da ce da eksplodira .. :)

Slobekk

pre 2 godine

Прије свега кад пишете о Шмиту треба да га зовете такозвани или самозвани "високи представник". А као друго кога интересује шта такозвани мисли.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija