• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.12.2021

19:37

ŠMIT NUDI DA POVUČE "INCKOV ZAKON", ali uz uslov koji je NEPRIHVATLJIV ZA SRPSKU!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Balkan

ŠMIT NUDI DA POVUČE "INCKOV ZAKON", ali uz uslov koji je NEPRIHVATLJIV ZA SRPSKU!

Podeli vest

Takozvani visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit poručio je da je spreman da povuče nametnutu odluku Valentina Incka, ukoliko Parlamentarna skupština BiH donese sličan zakon kojim bi se, kako je rekao, „zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca"

Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik za BiH, iako njegov izbor nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN, niti ga priznaju Republika Srpska i velike sile, poput Rusije i Kine, to je predložio u otvorenom pismu Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Svi znamo da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posledice po društvo. Tokom poslednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primenjuju tokom rata i sukoba obeleženih nasiljem, da bi se obezbedilo poštovanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima - navodi Šmit, prenosi Tanjug.

Poziv za usvajanje zakona sličnog Inckovoj odluci

Dodaje da „negiranje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprečava društva da se nose s kolektivnom prošlošću, te da predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava“.

- Izmene Krivičnog zakona BiH donete u julu 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promovisanja mira i pomirenja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni konsenzus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumevanje i saosećanje, posebno među mladim ljudima koji su sledeća generacija - piše Šmit.

Nemački političar dodaje kako smatra da je „uloga Parlamenta kao političkog predstavničkog tela da pokuša da donese svoj zakon o ovom pitanju“.

Šmit je izrazio spremnost da ukine nametnuti zakon kada na snagu stupi novi usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji bude usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Naglasio je da se zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u celini.

Dodik odbacio rešenje koje sada nudi i Šmit

Podsetimo, o ovom predlogu juče je govorio i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Dodik je ponovio da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou BiH sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo Valentin Incko.

Rekao je da svi iz Republike Srpske i dalje stoje na poziciji da je nemoguće da bilo ko kaže za srpski narod i Republiku Srpsku da su „genocidni” i da to ne može da opstane u pravnom prostoru.

Ističući da treba tragati za rešenjima, Dodik je odbacio rešenje o kom se govori u javnosti, a prema kojem bi istovremeno u parlamentu bila povučena Inckova odluka i usvojeno neko novo rešenje.

On je ponovio da je „Inckov zakon“ neprihvatljiv i da ne može biti deo pravnog kontinuiteta, ma kako da se to reši.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠMIT NASTAVLJA INCKOVU POLITIKU! Poziva na usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida i preti RS: Nema jednostranog povlačenja iz BiH!
Planeta

ŠMIT NASTAVLJA INCKOVU POLITIKU! Poziva na usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida i preti RS: Nema jednostranog povlačenja iz BiH!

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je posle sednice Veća za implemetaciju mira u BiH da, kako je rekao, Republika Srpska nema zakonsko ovlašćenje da se jednostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH, kao i da je ambasadorima rekao da je rekao PIC-u da će pozvati Parlament BiH da usvoji zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina

08.12.2021

17:09

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija