• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.01.2022

17:35

U CRNOJ GORI IZGLASAN NOVI ZAKON KAKAV NEMA NIKO U REGIONU, važi za OVU grupu MANIJAKA, a deca i nemoćni biće zaštićeniji!

Balkan

U CRNOJ GORI IZGLASAN NOVI ZAKON KAKAV NEMA NIKO U REGIONU, važi za OVU grupu MANIJAKA, a deca i nemoćni biće zaštićeniji!

Podeli vest

U Crnoj Gori od danas su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih dela protiv polnih sloboda, učinjenih prema deci i nemoćnim licima.

Pedofili će, nakon izlaska iz zatvora, ubuduće biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se u registru.

Sve to propisano je izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je usvojen prošle sedmice u crnogorskoj skupštini, a primenjuju se od danas, preneo je portal Analitika.

Iz udruženja Roditelji.me saopštili su kako su se oni godinama zalagali za izmene Krivičnog zakonika u cilju zaštite dece od pedofila, a usvajanjem izmena i dopuna pre nekoliko dana, uvaženi su gotovo svi njihovi predlozi, koji su uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika formalizovani u vidu amandmana.

Novom verzijom Krivičnog zakonika korigovana je kaznena politika za sva krivična dela protiv polnih sloboda, koja se tiču zaštite maloletnih i nemoćnih lica.

Za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja, zakon propisuje da počinilac bude kažnjen i kaznom zatvora u trajanju do 40 godina.

Prema učiniocu krivičnog dela protiv polnih sloboda u kojima su žrtve deca, posle izdržane kazne zatvora, od danas se sprovode i mere posebnog nadzora.

Pedofili će, prema novom Zakonu, biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletna lica, vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, igrališta...

Propisano je i da obavezno posećuju profesionalna savetovališta, kao i da obaveste nadležne u slučaju promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta.

Dvadeset godina nakon izlaska iz zatvora biće dužni da obaveštavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo.

Krivični zakonik predviđa i mogućnost ukidanja mera posebnog nadzora posle isteka svake četiri godine od početka primene.

Za počinioce je previđen prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, delatnosti ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnim licima.

Okrivljenima za ta dela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zasnivanje radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva, delatnosti ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnicima.

Dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene, udruženje Roditelji je tražilo i formiranje registra počinilaca krivičnih dela protiv polnih sloboda na štetu dece.

Sada je i zakonski regulisano da Ministarstvo pravde u narednom periodu vodi posebnu evidenciju o licima osuđenim za krivična dela protiv polnih sloboda na štetu maloletnika.

Podaci iz posebne evidencije vodiće se trajno, bez mogućnosti brisanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija