• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTRS

09.01.2022

11:56

30 GODINA REPUBLIKE SRPSKE! Banjalukom se orile himne Srbije i RS!

Fotoilustracija

Balkan

30 GODINA REPUBLIKE SRPSKE! Banjalukom se orile himne Srbije i RS!

Podeli vest

Republika Srpska obeležava Dan Republike - 9. januar, a patrijarh Porfirije služio je povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

 

12.35 - Intonirane himne Srbije i Republike Srpske

 

12.05 - Počeo svečani defile

Više hiljada ljudi okupilo se danas na Trgu Krajine u Banjaluci, na kome je održan svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

Svečani defile sa tribine predvodili su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.
 

Defile sa 3.700 učesnika, uz Svečanu akademiju koja je održana sinoć u Sportskom centru Borik, drugi je centralni događaj proslave Dana RS.

Prvi put u svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske učestvovali zajedno helikopteri MUP-a Srpske i pripadnici jedinice Žandarmerije MUP-a Srpske - konjica.

Pripadnici ešalona SAJ-a MUP-a Srpske pevali su na Svečanom defileu muzičku numeru "Za krst".

Na početku defilea predsednica RS Željka Cvijanović izvršila je smotru Počasne jedinice Policije RS.

U defileu su učestvovali ešaloni policije i civilnih društava.

Foto: Aleksandar M. Zobenica

Na defileu je prikazano 38 ešalona koji su sastavljeni od studenata RS do ratnih veterana, udruženja boraca, spasioci, vatrogasci, sportisti, članovi auto-moto saveza i drugi.

Policijske snage bile su takođe podeljene u razne ešalone.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Tu su motorizovane jedinice, zastavni vodi koji čine počasne jedinice formirane 2002, specijalne antiterorističke jedinice, žandarmerija koja je formirana avgusta 2019, posebne snage policije, pripadnici srednje policijske škole i policijske akademije, konjanici koja je osnovana 2017.

Prikazana su i vozila ja koja koriste snage Policije RS među kojim je i borbenn višenamensko vozilo "Despot" koje se proizvedi u RS. Prikazani su i helikopteri policije RS.
 

Centralnom ulicom "prodefilovale" su srpske zastave. Zastavu dugu 25 metara nose veterani rata Republike Srpske.

Među brojnim zvanicama su i gosti iz Srbije - ministri Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović, Daria Kisić Tepavčević, načelniki Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić, član kraljevske porodice Filip Karađorđević i drugi.

10.40 - Završene su i poslednje pripreme za Svečani defile povodom Dana Republike Srpske

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

 

 

10.00 - Porfirije služi Svetu arhijerejsku liturgiju

Svetu arhijerejsku liturgiju trećeg dana Božića služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja SPC.

Uzalud je sve čoveku ako sav svet zadobije, a dušu svoju izgubi, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije okupljenim vernicima u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Srpski patrijarh stigao je zajedno sa Njegovim preosvetšetnstvom episkopom banjalučkim Јefremom, mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem i ostalim arhijerejima SPC.

Patrijarha Porfirija dočekao je pred hramom veliki broj vernika, sveštenstva i monaštva koji su ga zamolili da se pomoli za sve ljude i poželeli mu srećan Božić.

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

 

Liturgiji je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijer Radovan Višković.

 

 

 

19.19 - Borci veterani Prve motorizovane Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske spremni za svečani defile

Borci veterani Prve motorizovane Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske spremni za svečani defile, sa ratnim zastavama, kao i brigadnom dužine 25 metara.

 

Ranije danas, srpski akademik i književnik Matija Bećković rekao je za RTRS da nikad još nije bilo da se nekom osporava krsna slava, a retko je bilo da krsnu slavu slavi cela država, svi građani.

U Banjaluci će biti upriličen svečani defile kroz centar grada. Početak je planiran u 12.00 časova, a činiće ga brojni učesnici.

Na platou ispred Palate Republike večeras u 19.00 časova biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske. Kocertu će prisustvovati i premijer Radovan Višković.

I u drugim gradovima u Srpskoj biće proslavljen Dan Republike. Tim povodom planirano je polaganje venaca na spomen-obeležja, svečane akademije. Uveče će koncertima na trgovima proslaviti trideseti rođenadan Srpske.

Povodom Dana Republike Srpske i 30 godina od njenog nastanka u Istočnom Novom Sarajevu biće razvijena i najduža zastava Republike Srpske u Evropi. Razvijanje zastave planirano je za 13.00 časova u Dečanskoj ulici.

 

 

Na Palama će u 12.00 časova u sali Kulturno-sportskog centra biti organizovan okrugli sto posvećen Danu Republike i velikom jubileju.

Uvodne referate održaće narodni poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Momir Tošić, univerzitetski profesori Radomir Lukić i Draga Mastilović, a u ime opštinske Boračke organizacije, jedan od ratnih komandanata u Vojsci Republike Srpske Branislav Lopatić i nekadašnji direktor Novinske agencije Republike Srpske /SRNA/ Branislav Ilić.

Dan Republike Srpske sutra će biti obeležen u Brčko distriktu. Tim povodom u 11.30 časova biće polaženi venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Srećan Dan Republike Srpske, braćo! Čuvajte se Dodika da vas ne prevari kao jednom kad je izjavio na početku svoje karijere da je u Srebrenici bio genocid. Vuk dlaku menja ali ćud nikad.

Alen

pre 2 godine

Cirkus ... moze li se u Novom Sadu u Vojvodini izvoditi himna Madjarske ...

Hogar

pre 2 godine

Prije se može reći da je ovo bio posmrtni marš i ispraćaj pod zemlju tzv.rs!!!

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija