• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

17.01.2022

14:06

SRBIMA PRETI GUBITAK PRAVA! Hrvati našli CAKU u zakonu koja je ozbiljno protiv srpskog jezika, pisma i zapošljavanja!

Balkan

SRBIMA PRETI GUBITAK PRAVA! Hrvati našli CAKU u zakonu koja je ozbiljno protiv srpskog jezika, pisma i zapošljavanja!

Podeli vest

Katastrofalni rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj koji su pokazali značajno smanjeni broj stanovnika za 9,5 odsto u odnosu na pre 10 godina, znači da će Srbi izgubiti prava iz ustavnog zakona u mestima gde ih više neće biti ni trećina.

Kako sada stoje stvari, Srba ni u Vukovaru nema dovoljno da ubuduće ostvaruju prava iz ustavnog zakona, što znači da su "pali" ispod trećine stanovnika grada. Gradonačelnik Ivan Penava, koji je prednjačio u pritiscima na srpsku zajednicu, prognozira da je Srba u tom gradu između 25 i 28 odsto, u odnosu na 33 odsto koliko ih je bilo pre deset godina kada je urađen poslednji popis.

Iako još nisu objavljeni detaljni rezultati popisa kada je reč o nacionalnoj strukturi, sasvim je jasno da Srba neće biti trećina ni u mestima gde su uvek bili u većini, a to znači da neće moći više da koriste svoje pismo i jezik, kao ni da ostvaruju prava kod zapošljavanja. Prvi rezultati popisa ukazuju da bi to moglo da zadesi Srbe širom Hrvatske, od Slavonije, Like do Banije i Korduna.

Foto: wikimedia.org

Tekst potpisa

Čini se da sada traje drugi egzodus koji proživljavaju Srbi u Hrvatskoj, jer se iseljavaju mladi a ostaju samo starci. Popis pokazuje da je Vukovar izgubio u poslednjih deset godina 4.147 stanovnika, a Glina 2.076. U Kostajnici je čak 30 odsto manje stanovnika u odnosu na prošli popis.

U Dvoru, gde su Srbi činili većinu je katastrofalna situacija jer je grad od 5.570 pao na 3.044 stanovnika. I u Gvozdu je pad stanovnika od 30 odsto, Donjem Lapcu 32 odsto, u Udbini 28 odsto. Pusta su mnoga srpska mesta u Lici, a u Udbini koja je imala 1.874 stanovnika sada živi njih 1.346.

Sada je potpuno jasno da je propao i projekt povratka Srba u Hrvatsku, jer nedostatak posla i stalni pritisci doveli su do toga da ne samo da se Srbi ne mogu da vrate, već da i ono malo preostalih odlazi. Ustavni zakon iz 1991. godine bar je u nekim sredinama omogućio da Srbi učestvuju u vlasti i da imaju ravnopravni položaj da dođu do posla i koriste svoje pismo i jezik, a sada će i to biti dovedeno u pitanje.

Treba podsetiti da je usvajanje ustavnog zakona bio preduslov za Hrvatsku da uđe u Evropsku uniju, iako do sada nije bio u potpunosti poštovan u Vukovaru, ali i mnogim drugim mestima. Ako popis pokaže, u što nema sumnje, da u mnogim mestima Srba više nema ni trećina, biće to novi pritisak na srpsku zajednicu. Kako se iz Hrvatske iseljavaju i Srbi i Hrvati. taj negativni trend svakako će se zadržati, ali sa većim posledicama baš za Srbe.

Očigledno Hrvatskoj nije koristio, bar kada je reč o demografiji ni ulazak u EU, jer je od tada izgubila čak 400.000 stanovnika, a od osamostaljenja 1991. do danas - milion.

"PRISVAJANJE"

Hrvatska ministarstva kulture i spoljnih poslova pripremaju protest zbog usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu u Srbiji. U Hrvatskoj tvrde da se legalizuju nastojanja da se dubrovačka književnost proglasi zajedničkom Srba i Hrvata i da je reč o tome da Srbija želi prisvojiti "prava" na Držića, Gundulića i druge velikane iz tog vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija