• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Večernji hr

22.01.2022

17:29

SAD, NATO i EU NE MOGU DOPUSTITI DA IH PORAZI MALI, BAHATI, BALKANSKI POLITIČAR, Izetbegović raspalio po Dodiku, pa Hrvatima izneo jedinstvenu PONUDU

Balkan

SAD, NATO i EU NE MOGU DOPUSTITI DA IH PORAZI MALI, BAHATI, BALKANSKI POLITIČAR, Izetbegović raspalio po Dodiku, pa Hrvatima izneo jedinstvenu PONUDU

Podeli vest

Bošnjaci i Hrvati, realno, nisu imali, niti danas imaju ijedan bitan razlog za sukobe, a imaju stotinu i jedan razlog za suradnju, izjavio je predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

Podsećajući na zajedničku prošlost, poreklo, sličnost mentaliteta, jezika i sistema vrednosti, Izetbegović je kazao kako su ovim narodima i glavni problemi i interesi zajednički.

"Blizu smo tačke nakon koje se nećemo moći oporaviti. Ako se nastave politička natezanja koja uzrokuju sigurnosne krize i ekonomsko zaostajanje Bosne i Hercegovine, za desetak godina ćemo biti zemlja staraca kojima neće imati ko zaraditi penziju. Ja ću svoje politike zasnivati na navedenim stavovima, a zastupao sam ih oduvek, te na spremnosti i zagovaranju da se prašta, pomiruje i razume druga i treća strana", poručio je Izetbegović u intervjuu za Večernji list.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uspostave hrvatsko-bošnjačkog savezništva on je naveo da bi savezništvo moralo obuhvatiti sve dobronamerne u Bosni i Hercegovini, ali bi trebalo krenuti od obnove poverenja Hrvata i Bošnjaka:

"Moramo naći snage da napravimo preokret. A da bi ga napravili i jedni i drugi sebi trebamo postaviti pitanje – kako nam se desilo da dođemo u stanje u kom predsednik Hrvatske optužuje Bošnjake da su 'zlostavljači Hrvata', a Bošnjaci imaju ozbiljan strah od ulaska predsednika HDZ u Predsjedništvo BiH, od dvojca koji bi činio s Dodikom? A to je, nažalost, tako, i uzalud nam je to gurati pod tepih. Poverenje je kao zgrada, dugo se gradi, lako se ruši. Moramo ponovno graditi porušeno, a za početak se svako mora upitati gde je pogrešio u poslednjoj dekadi. I ne ponavljati greške, paziti na reči i postupke."

Foto: youtube printscreen

Ističe da je Milorad Dodik sve uzeo od Hrvata i Bošnjaka, a da će Hrvate podržati samo na način da „ubaci kost među njih i Bošnjake“. Nagovara ih, kaže, na borbu za "treći entitet", ali nije ponudio niti jedan metar četvorni teritorija RS u tu svrhu.

Na novinarsku opasku da građanske stranke u Sarajevu oko svih nacionalnih pitanja imaju isti stav kao i SDA, odnosno stranke koje se deklariraju nacionalno bošnjačkim, Izetbegović je rekao da ne vode građanske stranke bošnjačku politiku i da se nisu one priklonile SDA, već se SDA odlučila za bosansku, evropsku, inkluzivnu politiku, jer je ona interes Bošnjaka.

"Ne postoji u BiH isključivo bošnjačka, a naročito ne muslimanska, islamistička politička agenda i politika. Na pregovorima u Ženevi 1993. nam je nuđena podela BiH na način da dobijemo trećinu teritorija, i da Bošnjaci istinski vladaju na toj trećini. Nismo to prihvatili, jer nismo mogli prihvatiti princip po kojem se nasiljem kreiraju granice i odnosi među narodima u BiH. Tada smo se opredijelili i za strateške politike, dakle bosanske i evropske, ne ekskluzivno bošnjačke. Što se tiče građanskog bloka, svojevrsnog „četvrtog političkog naroda“, njegovo postojanje je činjenica. To su ljudi koji ne žele da se u politici nacionalno određuju. Takva stranke čine skoro trećinu Parlamenta BiH i imaju više ruku od, recimo, SNSD-a i HDZ-a zajedno", kazao je Izetbegović.

Foto: YoutubePrintscreen/ RTRS vijesti

Govoreći o ponašanju Milorada Dodika, Izetbegović je ustvrdio da mu je prvi cilj ukinuti Sud i Tužiteljstvo BiH, spustiti ih na razinu RS, pod vlastitu kontrolu. A zatim pobediti na oktobarskim izborima na nacionalističkim i separatističkim temama:

"Krajnji cilj je osamostaljenje RS, i on ga je locirao u 2027. godinu. Dodik se dugo priprema za ovo, nada se slabljenju Evropske unije i SAD, jačanju azijskih velesila, jačanju islamofobije. Verojatno je kanio krenuti u realizaciju planova tek za par godina... Ali razvoj događaja je ubrzao njegove odluke – izgubio je kontrolu u Visokom sudskom i tužiteljskom veću, znao je da će neki zaustavljeni procesi biti pokrenuti kada je Milan Tegeltija, koji je bio pod njegovom kontrolom, smenjen s čela VSTV-a. Inzkova odluka je takodje podcrtala njegovu defanzivu, reagirao je emotivno. I pogrešio, ušao je u slepu ulicu", istaknuo je Izetbegović dodajući da sankcije protiv njega tek slede, jer "SAD, NATO i EU ne mogu dopustiti da ih porazi mali, bahati balkanski političar i da proizvede novi rat u Bosni i Hercegovini".

Navodi i kako Dodik kani u državi napraviti državu, a zatim je odvojiti od BiH. To, naglašava Izetbegović, neće ići, zato je potrebna sloga Bošnjaka i Hrvata, priča Izetbegović za Večernji list.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka

pre 2 godine

Za ovakav epitaf i samohvalospjev koji je Bakir otpjevao o sebi i svojoj politici pripada mu mjesto bosanskog vezira i počasno mjesto muslimanskog ( bosanskog) muftije.

Bajurina

pre 2 godine

Hrvatima treba biti jasno da SE muslimanima ne smije vjerovati oni su na redu Ako muslimani zavrse da nam SRBIMA

Sloboda

pre 2 godine

Hoce Izmetbegovic ponovo da raspali plamen ljubavi sa Hrvatima. Ovima ce da padne mrak na oci. ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija