• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

02.02.2022

18:22

DRAMA U BIH! Čović pisao strancima...

Balkan

DRAMA U BIH! Čović pisao strancima...

Podeli vest

Predsednik hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ BiH Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim posrednicima u pregovorima o izbornoj reformi, Metju Palmeru u Angelini Ajhorost

– Želeo bih da Vam zahvalim na uloženom trudu u zadnjih godinu i pol dana u pronalasku rešenja kojima bi se u potpunosti sproveo politički sporazumi iz Mostara potpisani 17. juna 2020. godine. Posvećenost i ekspertiza s Vaše strane bili su od iznimnog značaja za proces koji je okončan pregovorima u Neumu krajem januara 2022. godine - stoji u pismu Čovića.

Dalje piše kako je zahvaljujući uloženim naporima, nedugo nakon potpisivanja uspješno sproveden sporazum koji se odnosi na Grad Mostar.

– Kao rezultat, nakon dvanaest dugih godina održani su demokratski izbori za Gradsko veće Grada Mostara. To nam je s pravom probudilo optimizam koji je bio preko potreban za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima Bošnjaka i Hrvata. S druge strane, sporazum koji se odnosi na legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te osiguranje aktivnog i pasivnog izbornog prava svakog građanina na celom području BiH, uprkos uloženom trudu Hrvatskoga narodnog sabora (HNS BiH), ostaje neispunjen - popručio je Čović.

On kaže da uprkos svemu smatra kako su naši napori i dogovori grubo prekršeni od druge strane potpisnice Mostarskog sporazuma, pogotovo znajući kako je implementacija Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebala biti okončana usvajanjem zakonskih izmjena u Parlamentarnoj skupštini BiH najkasnije do kraja 2021. godine.

- Takvog smo se scenarija pribojavali do samoga kraja, jer se time nepoverenje i politička kriza u BiH dodatno produbljuju. Prema tome, trenutno se nalazimo u situaciji za koju smatramo da se još uvek nisu osigurali formalni i pravni uslovi za održavanje Opših izbora u oktobru 2022. godine - stoji između ostalog u pismu Čovića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU, AMERIČKA 82. PADOBRANSKA DIVIZIJA KREĆE IZ POLJSKE! Bajden prelomio, UDARIĆE NA PUTINA!
Planeta

AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU, AMERIČKA 82. PADOBRANSKA DIVIZIJA KREĆE IZ POLJSKE! Bajden prelomio, UDARIĆE NA PUTINA!

Američki predsednik Džo Bajden danas je dao zeleno svetlo da krene raspoređivanje dodatanih američkih snaga na istok Evrope, kako bi se suprostavili potencijalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Posle Bajdena oglasio se i Pentagon sa detaljniji informacijama i spisak zemalja u koje stiže američka vojska, koja je već započela pripreme za prebacivanje preko Atlantika. Interesantno je da na broj od 8.500 vojnika pridružuje još 3.000 vojnika

02.02.2022

17:26

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija