• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/in46/novosti

08.02.2022

11:54

ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE AMERIČKOJ AMBASADORKI U PODGORICI! Moskva optužila Rajnke za klevetu, pa njoj i Vašingtonu sasula sve u lice, nije zaboravljena na 1999...

montenegro.mid.ru

Balkan

ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE AMERIČKOJ AMBASADORKI U PODGORICI! Moskva optužila Rajnke za klevetu, pa njoj i Vašingtonu sasula sve u lice, nije zaboravljena na 1999...

Podeli vest

Ambasada Ruske Federacije u Podgorici optužila je američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke za klevetu protiv Rusije nakon što su se, kako su naveli, pažljivo upoznali sa rusofobskim opusom predstavnika zemlje koja je šampion u započinjanju ratnih konflikata

Iz ruske Ambasade ističu da je zanimljivo čuti da je "diplomatija iznad rata" od predstavnika zemlje koja je odavno izgubila diplomatske navike i šampion je u započinjanju ratnih konflikata – kao minimum njih 25 posle 1945. godine, samo u 21. veku skoro desetak.

- Rukovodeći se predstavama o svojoj izuzetnosti, često uz izmišljen razlog, Amerikanci više puta krše suverenitet i teritorijalni integritet država, ostavljajući iza sebe razaranja, haos, hiljade ubijenih i milione osakaćenih sudbina, navodi se u reagovanju ruske Ambasade u Podgorici na čelu sa ambasadorom Vladislavom Maslenikovim.

Podsećaju da je samo tokom direktnih ratnih dejstava, koja su 2001. godine SAD vodile na teritoriji Avganistana, Pakistana, Iraka, Libije, Jemena, Somalije i Sirije, poginuo je skoro jedan milion ljudi, uključujući civilno stanovništvo, a više od 38 miliona su postali izbeglice.

- Okrivljujući bez ikakvog osnova Rusiju za kršenje dogovora o kontroli naoružanja, SAD su tražile i formulisale izgovore za izlazak iz sporazuma o razoružanju, koji su im smetali, čime su praktično srušili uspostavljenu arhitekturu bezbednosti. Danas malo ko gaji iluzije u vezi sa tobožnjim "odbrambenim` obeležjima bloka NATO, navodi se u saopštenju.

Ističu da je teško poverovati da je Alijansa bombardovala Jugoslaviju 1999. godine iz odbrambenih razloga i da je razmeštala naoružanje na teritoriji Poljske, tobože radi zaštite od Irana.

- Protivzakonita agresija na Jugoslaviju 1999. godine verovatno je bila prva pretenzija NATO na ulogu svetskog žandarma. Sudeći po našim kontaktima u crnogorskom društvu, ovde su dobro upamtili NATO bombardovanje i njihove žrtve, među kojima i stradanje dece u Murinu, navode iz ruske Ambasade.

U ono što Amerikanci nazivaju "protestima" Ukrajinaca za svoju demokratsku budućnost u 2014. godini, iz Ambasade Ruske Federacije u Podgorici kažu da je Stejt department uložio pet milijardi dolara da smeni rukovodstvo ove zemlje, uz to pod parolom zbližavanja sa EU.

Foto: printskrin Youtube

Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke

- Koliko se mi sećamo iz ne suviše prefinjene i sigurno ne diplomatske formulacije tadašnje zamenice državnog sekretara SAD V. Nuland, mišljenje EU o sastavu "demokratske" ukrajinske vlade Amerikance, blago govoreći, nije interesovalo. Državni udar, izvršen 2014. u Ukrajini je doveo do nezapamćenog širenja nacionalizma, kojem su otpor pružili stanovnici Donbasa, navode iz ruske Ambasade.

Napominju i da su sebe od ovakve sudbine izuzeli stanovnici Krima, koji su na demokratskom referendumu izglasali ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Ukazali su i da od širenja Alijanske svet nije postao bezbedniji, ni stabilniji, ali su napomenuli da NATO sistematski tokom nekoliko decenija širi svoju vojnu infrastrukturu prema ruskim granicama, a ne u suprotnom pravcu.

- Ovo ozbiljno podriva bezbednost naše zemlje, kažu u Ambasadi Rusije.

Ističu, između ostalog, da sada žele da u NATO uvuku i Ukrajinu, a to će, kako je rekao i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov realno poljuljati odnose Zapada sa Rusijom, jer će postati najgrublje kršenje zvaničnih političkih obaveza, koje su na sebe preuzeli predsednik SAD i lideri drugih zemalja – članica Alijanse.

- Primećujemo da i sam Kijev moli svoje prekookeanske sponzore da spuste retoriku. Stvara se osećaj da posle sramnog bekstva iz Avganistana SAD imaju neophodnost da se rehabilituju u očima međunarodne zajednice, da stvore privid "diplomatske pobede" SAD i Zapada, koji su tobože primorali Rusiju pretnjom sankcijama da odustane od planova napada na Ukrajinu. Planova, koje Rusija nije ni imala, saopštili su iz Ambasade.

Naglašeno je i da Vašington nastavlja sa destruktivnim ponašanjem i još većim pogoršanjem položaja otpočevši histeriju u vezi sa izmišljenim upadom Rusije u Ukrajinu.

- Uzgred o tome, da mi imamo posla sa režiranom kampanjom pritiska, svedoči poražavajuća, skoro doslovna sličnost "autorskog teksta" Rajzing Rajnke sa komentarom "ambasadora" SAD u Prištini Dž. Hovenijera od 1. februara ove godine, navodi se u saopštenju.

Pokušaji razgovora sa Rusijom jezikom ucena sasvim sigurno neće približiti Amerkance ostvarivanju željenih ciljeva, kažu u Ambasadi i dodaju da bi Podgorica, koju Amerikanci uporno pozivaju na borbu protiv izmišljene ruske agresije, morala da ima u vidu, da mnogi scenariji, koje su SAD isprobale na ukrajinskom poligonu, već se prenose na Balkan, a samim tim i u Crnu Goru. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Preslikana geopoliticka strate

pre 2 godine

Pravi se velika Albanija od Montenegra, Kosova, Severne Makedonije i Albanije. Treba na vreme uciti Albanski jezik. To je oko 6 miliona stanovnika, skoro kao Srbija. Sa Zapada Hrvatska i BiH, oko 6 miliona stanovnika. Isto kao Nemacka i Turska prema Rusiji, samo u drugim razmerama.

Marcco

pre 2 godine

Rečenica "Rukovodeći se predstavama o svojoj izuzetnosti, često uz izmišljen razlog, Amerikanci više puta krše suverenitet i teritorijalni integritet država, ostavljajući iza sebe razaranja, haos, hiljade ubijenih i milione osakaćenih sudbina"... sve objašnjava. Ovo može da stane i u običan SMS ili Tweet.

vladimir

pre 2 godine

Kada bi za amerikance rekao da su "životinje" uvredio bih životinje!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija