• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.02.2022

18:35

SRBI SE ZA OVO NISU BORILI, CRNA GORA SE VRAĆA U "MRAČNO DOBA"! MILO JE POBEDIO, ZA SADA! Manjinska vlada već formirana - URA će se utopiti u DPS?!

Fotoilustracija/Tanjug

Balkan

SRBI SE ZA OVO NISU BORILI, CRNA GORA SE VRAĆA U "MRAČNO DOBA"! MILO JE POBEDIO, ZA SADA! Manjinska vlada već formirana - URA će se utopiti u DPS?!

Podeli vest

Posle razrešenja Alekse Bečića sa mesta predsednika Skupštine Crne Gore i stvaranja nove parlamentarne većine, formiranje manjinske vlade glavna je tema na crnogorskoj političkoj sceni. I dok iz URA najavljuju da pregovori o tome tek predstoje, neki kažu da je sve već dogovoreno i da će pregovori biti farsa

Novoformirana parlamentarna većina sastavljena od URA, DPS-a, SD-a, SDP-a i manjinskih partija prvo je srušila vladu Zdravka Krivokapića. Već se licitira ko bi mogli biti ministri u novoj vladi. Različita su mišljenja i oko toga koliko je koncept manjinske vlade u ovom trenutku rešenje crnogorskog političkog zamešateljstva, ili vodi ka novim podelama i nesigurnim ishodima.

Vlada već formirana - u kuloarima

Profesor Savo Marković tvrdi da je takozvana manjinska vlada već formirana u kuloarima i on je ne naziva manjinskom, već vladom koja je produžena ruka DPS-a.

- Mislim da je ta takozvana manjinska vlada već formirana i da će ti takozvani pregovori biti samo farsa. Možda je međunarodni faktor imao nekog uticaja, ali ja sam mišljenja da je ovo sve urađeno u režiji DPS-a. Treba reći da su građani prevareni, da je izneverena volja iskazana na izborima 30. avgusta. Da je URA na tim izborima bila zajedno sa DPS-om, u redu, ali je ona tada bila za demontažu sistema kojim je DPS upravljao Crnom Gorom, zato je ovo klasična prevara birača - kaže Marković.

SRPSKA NA NOGAMA, BRITANSKI KONTINGENT, ŠESTA FLOTA U JADRANU! ŠTA SE TO SPREMA U BIH! Ovo nije nimalo naivno, pritisak pred izbore ili...

On veruje da će se URA potpuno utopiti u DPS, nada se još da bi narod na protestima mogao da pokuša da očuva volju iskazanu na izborima u avgustu 2020, a smatra da su vanredni izbori rešenje za izlaz iz krize u Crnoj Gori.

Šta će odlučiti SNP?

Analitičar Predrag Drecun kaže da su oni koji su smislili koncept manjinske vlade računali da će neko od prosrpskih partija biti u toj vladi. Iako je SNP potpisao memorandum, on nije siguran da će organi te stranke doneti odluku da njihova partija učestvuje u manjinskoj vladi.

- Ako SNP donosi odluke na svojim organima, kao što tvrdi predsednik te partije, videćemo šta će odlučiti. Bez učešća jedne prosrpske stranke koncept manjinske vlade je veoma rizičan, jer bi se vratili u period od prije dve godine, kada smo imali oštru crnogorsko-srpsku konfrontaciju, to su teške podele u Crnoj Gori, bratske podele koje ne vode dobru, koje ne vode toleranciji, koje koče društvo. Manjinske partije su zauzele procrnogorsku stranu, ali one tako ne doprinose rešenju problema, one ne treba da se mešaju u taj sprsko-crnogorski raskol, već da gledaju svoje interese i da gledaju sa strane, tako će pomoći - kaže Drecun.

Foto: Printskrin

On ističe da ćemo, ako SNP ne uđe u vladu, imati jednu asimetričnu pojavu. Ne zna se ni kako će se DF postaviti, jer možda oni odluče da podrže koncept manjinske vlade, ne direktno, već da se dogovore da njihovi kadrovi ostanu po dubini u državnim institucijama.

- Što se tiče uticaja međunarodnog faktora, mislim da njih interesuje samo da se zadrže neki već kreirani stavovi u spoljnoj politici, kao što je odnos prema NATO-u, Kosovu i prema državno-pravnom statusu Crne Gore. To su tri stvari u koje nijedna vlada ne može dirati. Možda je to i presudilo vladi Zdravka Krivokapića, jer su je podržavale partije koje nisu blagonaklono gledale prema NATO-u", kaže Drecun.

Biće više ministara u vladi

U crnogorskim medijima se već kalkuliše da će buduća vlada imati 16 do 18 ministarstva, da će imati tri potpredsjednika. Miloš Konatar, potpredsjednik URA, već je nekoliko puta izjavio da bi premijer te nove vlade trebalo da bude Dritan Abazović, što je juče i potvrdio Srđan Darmanović, bivši ministar inostranih poslova u vladi Mila Đukanovića.

MILO I URA I FAKTOR NATO, KAKO SRBI DA ODGOVORE?! Ako bi Njegoša pitali ima li nade rekao bi: NEMAMO JE NIĐE, IZGORJELA JE NA KOSOVU!

Licitira se da bi Aleksandar Saša Damjanović, bivši v.d. direktor Uprave prihoda i carina, mogao biti potpredsjednik i ministar finansija. U toj budućoj vladi, pretpostavlja se, bilo bi mjesta i za neke ministre iz prethodne vlade, prije svega za Sergeja Sekulovića, Đorđa Radulovića, ali i Mladena Bojanića i ministarku Tamaru Srzentić. Njih dvoje su bili u sali Skupštine kada je izglasana smjena vlade Zdravka Krivokapića.

Iz Demokratskog fronta (DF) juče su saopštili da ne namjeravaju da učestvuju u bilo kakvom aranžmanu vlasti kome bi podršku davala Demokratska partija socijalista (DPS).

Koalicija „Crno na bijelo" (GP URA i CIVIS) ponudila je 17. januar svim poslanicima formiranje manjinskog kabineta.

Predsednik države i lider DPS-a Milo Đukanović kazao je juče da je njegova stranka spremna da podrži manjinsku vladu, ali da ne učestvuje u njoj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Normalac

pre 2 godine

Koii tebe demoni gone? Normalan čovek ljude deli na dobre i loše.

zora

pre 2 godine

Jadni narode. Sve vam je prodao i rasturio, ostavio vas bez posla a skoro cete ostati i bez hleba. A on, njemu ce samo djepovi biti puniji on bez hleba ostati nece a ni njegova zena i deca. Jadni ste zato sto niste znali da se ujedinite protiv protuve Mila i njegove bagre. Djaba more i sunce kad zivite u mraku.

VLADO

pre 2 godine

Zasto vi pisete latinicom kad to pismo nikad nije bilo vase.drzite se cirilice to vam je krajni domet.

Amater

pre 2 godine

DOK JE CRNA GORA NAJVECI UVOZNIK BANANA NA SVETU I IZVOZNIK CIGARETA NEMA ZIME ZA DPS.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija