• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

24.02.2022

20:58

OPASNI EKSPERIMENT! DA li CRNA GORA ULAZI U NOVI RIZIČNI OGLED?! Medojević tvrdi da će doći do destabilizacije u zemlji!

Printskrin Youtube/PZP

Balkan

OPASNI EKSPERIMENT! DA li CRNA GORA ULAZI U NOVI RIZIČNI OGLED?! Medojević tvrdi da će doći do destabilizacije u zemlji!

Podeli vest

U jeku nagađanja kako će se rasplesti političko klupko u Crnoj Gori predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kaže da će manjinska vlada najverovatnije biti formirana, što je novi rizični eksperiment koji će dodatno destabilizovati prilike u zemlji

Vlasnici Vijesti su se, tvrdi Medojević, dogovorili sa predsednikom Milom Đukanovićem da se formira vlada koju bi činili potpisnici Memoranduma o saradnji - URA, SNP i manjinske stranke.

Eksperiment

„Cilj te vlade je da pokušaju kupiti vrijeme da kasnije uvuku DPS u tu vladu. To je novi rizični eksperiment koji će dodatno destabilizovati prilike u zemlji. Nastaviće se bezvlašće i propadnje institucija sistema. Haos u sistemu bezbijendosti, tužilaštvu, sudovima, carini će stimulisati mafiju da snažnije i vidljivije politički djeluje i štiti svoje interese”, navodi Medojević. Po njegovom mišljenju, DF i Demokrate će morati da pronađu neke zajedničke metode delovanja u Skupštini i na ulici, kako bi izvršile pritisak da se što prije organizuju vanredni izbori.

Medojević takođe smatra da se eskalacija situacije na istoku Ukrajine može odraziti i na Crnu Goru jer bi dovela do gubitaka u turizmu, investicijama, prihodima budžeta, nestašicama, poskupljenju energenata, hrane, ljekova.

“Ideja vlasnika Vijesti sa manjinskom vladom, kojom bi oni upravljali, jeste gašenje vatre benzinom, opasno igranje sa mirom i stabilnosću države. Mislim da je Joković, i grupica oko njega pružila ruku i napravila dogovor oko ulaska u vladu vlasnika Vijesti. A SNP je , po svim anketama, ispod cenzusa i u toj odluci da uđe u vladu, prevagnuće interesi nekoliko ljudi u vrhu te partije”, konstatuje Medojević.

Mali prostor

Analitičar Predrag Drecun za Sputnjik kaže da koja god se vlada sada formira trpeće određen politički pritisak.

“Ako se formira manjinska vlada ona će imati jak pritisak konstituenata bivše parlamantarne većine, konkretno Demokrata i DF-a. Ako se nekadašnja parlamentarna većina dogovori oko formiranja vlade, neslaganje između Demokrata i URE bi bio unutrašnji pritisak koji bi takva vlada trpjela”, kaže Drecun.


On ističe da je interesantno posmatrati SNP koji nije još zatvorio vrata nijednoj opciji formiranja nove vlade, ali misli da su oni bliži odluci da podrže i uđu u manjinsku vladu, i pored neslaganja dijela njihovog članstva.

“Ako se formira manjinska vlada, postavlja se pitanje šta bi ona mogla da uradi. Možda i uradi nešto što prethodna nije. Ali odmah treba reći da je manevarski prostor za takvu vladu veoma mali i da bi ona mogla lako da uđe u pat poziciju, jer DPS će lako u Skupštini blokirati svaki vladin predlog koji mu ne odgovara. Mislim da bez miješanja stranog faktora manjinska vlada ne bi mogla da djeluje. Vjerujem da iza mnajinske vlade stoji strani faktor koji će dati određene garancija da ta vlada može da funkcioniše godinu dana do novih izbora”, kaže Drecun za Sputnjik.

On ističe da Demokrate jako efikasno koriste ovu situaciju i usisavaju svu energiju nezadovoljnih birača koji veruju da ovo jeste prekrajanje izborne volje iz avgusta 2020 godine, ali da u nezgodan položaj stavljaju DF koji još uvek ne reaguje energično.

“U svakom slučaju slijedi brz rasplet političkih događaja u Crnoj Gori, samo što niko sa sigurnošću ne zna gdje će nas on odvesti”, kaže Drecun za Sputnjik.

Nova vlada

Kad je reč o tome ko bi se sve mogao naći u budućoj manjinskoj vladi, potpredsednik URE Filip Adžić je pre neki dan izjavio da će potpredsjenici buduće manjinske vlade biti Crnogorac, Bošnjak i Srbin. Tako bi se na mestu jednog od potpredsednika vlade mogla naći, kako se spekuliše, Jovana Marović, Crnogorka, inače i potpredsednica URE. Jedno potpredsedničko mesto u vladi, prema istim navodima, čeka Ervina Ibrahimovića, predsednika Bošnjačke stranke.

Srbin, potpredsednik u manjinskoj vladi, mogao bi biti Vladimir Joković, lider SNP-a, ili pak neko iz samog vrha SNP-a. Pominjao se i Saša Damajnović, nekada prvi čovek Poreske uprave i carina, a sam Abazović je u jednom intervjuu kazao da ako on bude sastavljao vladu, u njoj će biti mesta za Damjanovića. Abazović slovi za najozbiljnijeg kandidata za mandatara te manjinske vlade.

Ništa manje neće biti interesantno ko će biti predsednik Skupštine. I na tom mestu se pominjalo da bi to mogao biti Vladimir Joković, ali su iz opozicionih SD i SDP kazali da to za njih nije prihvatljivo. Kao kandidat za predsendicu Skupštine pominje se i ime potpredsednice SNP-a Danijele Đurović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15