• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Indeks.hr

29.03.2022

11:51

ZBOG RATA U UKRAJINI SLEDI NAJVEĆI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA HRVATSKE! Gas za građane Hr od petka poskupljuje 16%, A STRUJA 9,6%!

Balkan

ZBOG RATA U UKRAJINI SLEDI NAJVEĆI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA HRVATSKE! Gas za građane Hr od petka poskupljuje 16%, A STRUJA 9,6%!

Podeli vest

Poskupljenje plina i električne energije stiže prvog aprila, što nije najbolja vest za džepove građana. Plin će u proseku biti skuplji 16 posto, dok će cena struje porasti u proseku za 9.6 posto

Nova cena plina trebala bi da bude smanjena kroz mere koje donese Vlada, pa je devetog marta donesen predlog izmene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrednost, što bi prvog aprila takođe trebalo da stupi na snagu. 

Goran Babić, direktor HERA-e, prošlog dana je rekao da će stopa PDV-a biti smanjena sa 25 na pet posto za razdoblje od idućih 12 meseci, pa bi nakon toga trebalo biti 13 posto.

"Odlukom o subvencioniranju dela cene plina za krajnje kupce kategorije domaćinskva smanjće se trošak u iznosu od 10 lipa po kWh, kao i za krajnje kupce iz kategorije preduzetništva, u iznosu od 15 lipa po kWh", rekao je Babić.

Foto: Pixabay

"Paket mera treba da ublaži pritisak na cene"

O paketu vladinih mera za ublažavanje cena plina i struje u emisiji "U mreži Prvog" govorili su državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Milka Kosanović, direktorka odnosa s članstvom Hrvatskog udruženja poslodavaca...

Majdak je rekao da su vladine mere doprinele smanjenju inflatornog pritiska i da poskupljenje plina bude ublaženo, pa je objasnio da je Hrvatska jedna od retkih država EU koja je to učinila. Kosanović je komentarisala da je paket mera bio nužan, pa tako utiče na smanjenje svih negativnih efekata. 

"Vidjćemo koliko će biti dovoljno, za sada se čini da neće jer se na globalnom planu događaju velike promene i svaki dan svedočimo nečemu novom na što treba reagovati.

Zbog klimatskih promena bi ovo mogla biti vrlo zahtevna godina u poljoprivredi i ovo neće biti dovoljno. Mere su važne jer su stabilizovale stanje.

Teret je na svima, poslodavci su učinili maksimum svojih mogućnosti. U vreme velikih spirala koje su odvele ka inflatornim učincima, veliki deo proizvoda nije poskupeo i teret tih promena su na sebe preuzeli primarni proizvođači hrane", rekla je Kosanović.

Sever: Ovo je paket mera koji je dobrodošao

"Ovo je dobrodošao paket mera i on će ublažiti jedan pritisak cena, ali problem je što su u Hrvatskoj i do ovih poskupljenja bile izrazito niske plate i mpenzije koje nisu bile dovoljne za pokrivanje redovnih mesečnih troškova.

Prosečna potrošačka korpa za tročlanu porodicu je iznosila oko 7.800 kuna pre svih poskupljenja, a optimalna korpa za takvu porodicu bi bila oko 10.500 kn. Kada pogledamo strukturu troškova, veliki deo domaćinstava je u velikim problemima, što se posebice odnosi na penzionerska domaćinstva i ona u ruralnim sredinama", rekao je Sever u emisiji.

Kada je upitan da li Vlada treba da ide u pravcu povećanja neoporezivog dela prihoda, čelnik Samostalnih sindikata je rekao da bi oni mogli da idu i do 5.000 kuna, ali da to neće uticati na najsiromašnije.
 

Dodatne mere

Majdak priča kako je ovaj prvi paket mera bio posvećen inflacionom pritisku pre rata u Ukrajini.

Dodaje da vlada razmatra kako bi mogla da pomogne ugroženim građanima i kako bi pritisci povezani sa potrošačkim cenama mogli biti što manji. Kada je reč o smanjenju PDV-a na gorivo, Majdak kaže da će ministarstva koja se bave resorima naći režime kojim bi i to ublažila. 

Preti li nam nestašica?

Hrvatska ima solidnu prehrambenu industriju sa dugom tradicijom, naglasila je Kosanović i dodala da prilično puno toga se dobija iz vlastitih izvora. Dodaje da u ovom trenutku građani ne moraju brinuti o nestašici. 

"Povremeno nastane psihoza radi koje nestaju pojedini artikli s polica, što je potpuno neutemeljeno i radi se o nametnuto stvorenom efektu", rekla je.

"Ne preti nam nestašica poljoprivrednih proizvoda, na nivou EU je nesmetan tok robe i hrane. Hrvatska je u tim okvirima samodovoljna, što se tiče žitarica, koje takođe izvozi u određenim količinama. Nema potrebe za gomilanjem zaliha. Robne zalihe se obnavljaju i dopunjuju", komentarisao je Majdak.

"Cene su značajno skakale, što se videlo na osnovu ulja i masti, ali i na nizu drugih proizvoda. Ovo spuštanje PDV-a ne obećava da će se krajnje cene sniziti. Vlada nema nikakve mehanizme kojima bi ikoga prisilila da, zato što se iz proračuna odrekla dela tih prihodima, sa druge strane to prepusti građanima i kupcima po nižim cenama", govori Sever.

Kosanović smatra da je dalje rasterećenje plata potrebno, zato HUP radi na takvom predlogu. 

"Cena rada je u Hrvatskoj previsoka i moramo naći način da smanjimo opterećenje poslodavaca, a deo koji ide radnicima povećamo", zaključila je Kosanović.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija