• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dalmacijadanas.hr

10.04.2022

12:57

"OVO JE STRAVA I UŽAS!" U Hrvatskoj litar maslinovog ulja mogao bi da ode i na rekordnih 40 evra, maslinari već sada u panici zbog situacije sa Ukrajinom...

Pixabay

Balkan

"OVO JE STRAVA I UŽAS!" U Hrvatskoj litar maslinovog ulja mogao bi da ode i na rekordnih 40 evra, maslinari već sada u panici zbog situacije sa Ukrajinom...

Podeli vest

Proizvođači maslinovog ulja u Hrvatskoj sve teže plivaju u rastućim troškovima. Već iduća berba skuplja je i do dvesta odsto, piše RTL, a proizvođači očekuju rekordne cene ulja, posebno onog najtraženijeg devičanskog, piše Dalmacija danas

"Đubrivo, sa nekih 200 kuna (1 kuna - 15,6 dinara) po džaku došlo je na 500 kuna, urea isto tako, sa 80 kuna na 300. Takođe, počele su već nestašice mineralnih đubriva", rekao je maslinar Ivan Pensa.

Očekivano, porast cena maslinovog ulja moguć je i do 50 posto. Najbolje ekstra devičansko sad košta između 100 i 150 kuna po litru. To znači da bi litar ovog ulja mogao da dosegne čak 300 kuna, što je oko 4.700 dinara, tj. 40 evra!

"Enormno, ja ne znam kako će to biti dalje, šta će se događati. Da li će ljudi uopšte moći da obrađuju i rade jer ovo je nemoguće, ovo je strava i užas", rekla je prodavačica na pijaci Ivanka Barada.

"Ja hvala Bogu živim na Lastovu i imam svoje ulje. Do sada smo prodavali, bar tako smo cenili prema evrima, 10 evra, sigurno će sada biti preko 100 kuna", kaže Marija s Lastova.

Svaki segment proizvodnje je u ovoj godini skuplji i to će se odraziti na cenu ulja.

"Možemo očekivati da će se reflektovati tek na sledećoj berbi, s obzirom da su svi ovi troškovi koji sada rastu na neki način nama ulaganje u ovaj budući rod u ovu berbu", rekao je Pensa za RTL.

"Poskupela je i staklena ambalaža i sam uzgoj, sama agrotehnika koja se primenjuje u maslinjaku - sve je to išlo gore. Cene su se digle tako da ćemo morati da se pomorimo s tim da ćemo skupo kupovati maslinovo ulje", kazala je Mirela Žanetić s Instituta za jadranske kulture Split.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

zasto? koja sredstva koriste? djubrivo? treba samo da pokume rod i iscede ga .. rucno .. bez hemije ..

Karma

pre 2 godine

"ovo je nemoguće, ovo je strava i užas" Pa slušajte vi slepo šta vam naređuje Berlin i Brisel, uvedite snkcije Rusiji i svima redom, da slučajno ne zaostanete u nanošenju štete drugima, možda će vam biti bolje ... Ima onoga gore koji sve vidi i kazna stiže kad tad ...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija