• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.04.2022

12:21

Crna Gora ponovo traži izručenje Svetozara Marovića!

Balkan

Crna Gora ponovo traži izručenje Svetozara Marovića!

Podeli vest

Crnogorsko Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava ponovo je danas uputilo urgenciju srpskom Ministarstvu pravde za izručenje Svetozara Marovića, nekada visokog funkcionera DPS i bliskog saradnika aktuelnog predsednika Mila Ðukanovića

U saopštenju ovog resora, koje prenose podgorički mediji, navodi se, između ostalog da je "presedan da se zahtev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine".

"Imajući u vidu da je u ranijim odgovorima država dala garancije da će Svetozaru Maroviću biti obezbeđeno adekvatno lečenje i da načelo specijalnosti decidno propisuje da izručeno lice ne može biti krivično gonjeno, podvrgnuto izvršenju kazne ili bilo kojoj drugoj meri ograničenja slobode za bilo koje krivično delo izvršeno pre izručenja, a koje nije predmet izručenja, oglušavanje o navedenim zahtevima onemogućava punu primenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju", navodi se u saopštenju.

Napominju da je jučerašnja odluka ministarstava finansija i spoljnih poslova SAD o uvođenja ekonomskih sancija Maroviću jedan od ključnih prioriteta na agendi rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

"U pravcu kontinuirane saradnje sa sistemom judikature Republike Srbije, verujemo da će se predmet dugogodišnje molbe i više upućenih urgencija razmotriti i na osnovu ratifikovanih akata na temelju bona fide i međuanrodno-pravnih principa kao i u dosadašnoj saradnji efikasno reagovati", navodi se u saopštenju MPLJMP.

SAD su odlukom o uvođenju sankcija Marovića označile kao aktera koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju.

Marović je u Crnoj Gori uhapšen pre više godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe. Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UPOZORENJE ZA CRNU GORU! "Moglo bi da bude alarmantno!"
Balkan

UPOZORENJE ZA CRNU GORU! "Moglo bi da bude alarmantno!"

Situacija sa ptičjim gripom u Crnoj Gori nije alarmantna, ali bi mogla da bude i zato bi trebalo shvatiti svu ozbiljnost situacije, izjavio direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Ðaković

11.04.2022

09:51

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi
Hronika

Osam godina od masakra u Žitištu! Siniša zbog ljubomore ubio 5, ranio 22 ljudi

Stravičan masakr dogodio se pre tačno osam godina u Žitištu, kada je Siniša Zlatić u bašti kafića "Makijato" iz automatske puške rafalnom paljbom ispalio 26 metaka i ubio petoro ljudi - bivšu suprugu Dijanu (30), njenog partnera Stevana Jojića (40), Vladimira Mijatovića (40), Jovanu Popović (20) i Vladimira Kosovića (34) i ranio još 22 osobe.

02.07.2024

14:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija