• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.04.2022

19:42

(VIDEO) KO ZA OVO ZNA, IMA MILION EVRA?! KAKVE VEZE IMA OTAC KRALJA NIKOLE SA FARAONIMA?! Kuči i danas "besne" zbog toga, za njih je to "prst u oko"...

Fotoilustracija

Balkan

(VIDEO) KO ZA OVO ZNA, IMA MILION EVRA?! KAKVE VEZE IMA OTAC KRALJA NIKOLE SA FARAONIMA?! Kuči i danas "besne" zbog toga, za njih je to "prst u oko"...

Podeli vest

Ovaj, za naše prostore neobičan spomenik posvećen vojvodi Mirku Petroviću godinama je predmet spora. Pleme Kuči, zbog strašnog zločina koji je počinio vojvoda Mirko, godinama traži njegovo izmeštanje! Podsetimo, spomenik je u obliku obeliska, rađen u kamenu i visine je 10 metara. Kameni obelisk je obeležeje antičkog Egipta

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću Njegošu (1820-1867), ocu kralja Nikole, ključne ličnosti iz doba vladavine knjaza Danila podignut je nedugo nakon oslobođenja Podgorice.

Postojao je sve do Prvog svetskog rata kada je srušen 1919. godine. Ponovo je obnovljen 2017. godine kada je postavljen novi kameni obelisk visok 10 metara, delo crnogorsko-hrvatskog slikara i književnika Dimitrija Popovića koji je izazvao burne reakcije naroda. 

Koliko daleko se otišlo sa polemikom oko spomenika, svedoči i to da se te iste godine predlagalo da se građani glavnog grada Crne Gore izjasne na referendumu o ovom pitanju.

Foto: Printscreen You Tube

Sporna ličnost - Vojvoda Mirko Petrović Njegoš


Više od jednog veka pleme Kuči protivi se podizanju spomenika i traži njegovo izmeštanje na Cetinje, ističući ulogu vojvode u pohari Kuča iz 1856. godine kada je u dva navrata ubijeno više stotina pripadnika ovog plemena. Od tada pa sve do danas pokušava da se zaobiđe priča o tom tragičnom događaju

Razlog krvavog pohoda bio je bunt ovog ponosnog plemena zbog terora koji  je sprovodio tadašnji vladar knjaz Danilo Petrović Njegoš, u narodu poznatiji kao Zeko Maniti.  

Najstariji pripadnici ovog plemena ističu da nemaju ništa protiv spomenika, koliko protiv toga da je postavljen na teritoriji koja tradicionalno pripada Kučima. Kao protivtežu spomeniku - obelisku ovo ponosno pleme 2017. godine podiglo je krst visok 4 metra u spomen žrtvama pohare iz 1856. godine na kojem su uklesane reči "Ne udri brata Srbina, Crnogorče".

Bonus video!!!

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija