• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/Informer

20.04.2022

17:30

SRBI ĆE ODGOVORITI ORUŽJEM, LONDON DOBIO BRUTALNU PORUKU IZ BANJALUKE! Sa Dodikom se mnogi ne slažu, ali Britanci su ovaj put "prevršili meru"!

Balkan

SRBI ĆE ODGOVORITI ORUŽJEM, LONDON DOBIO BRUTALNU PORUKU IZ BANJALUKE! Sa Dodikom se mnogi ne slažu, ali Britanci su ovaj put "prevršili meru"!

Podeli vest

Britanski specijalci bi, u slučaju pokušaja otmice Milorada Dodika, naišli na oružani otpor, što čitavu akciju čini neizvesnom. Ujedno, Dodik je obelodanio informacije do kojih je došao i pokazao prstom na one od kojih mu preti opasnost. Time je plan otmice, bar za sada, osujećen

Koliko su nas samo učili, a mi pažljivo slušali i upijali priče zapadnih mentora o ljudskim pravima, slobodi medija i slično. Čak smo uveli i predmet u srednjoškolsko obrazovanje pod nazivom Demokratija i ljudska prava. Kriza u Ukrajini, odnosno reakcija Zapada na istu, ogolila je i brigu o ljudskim pravima do kraja.

Gase se ruske tv stanice i mediji uopšte, otima i privatna imovina, sportisti izbacuju sa takmičenja - samo zato što su Rusi i što je nešto rusko.
         
Ne štede se ni Srbija ni Republika Srpska, zato što mirišu na Rusiju. U navedenom kontekstu treba posmatati i vrlo ozbiljne pretnje srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

         
Dodik je istakao da je sa četiri različite strane upozoren da britanske specijalne jedinice spremaju njegovu otmicu nakon čega bi ga odveli u nepoznatom pravcu. To deluje nestvarno, ali prije deset godina imali smo takve situacije.

Na to je medije podsetio i Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac, koji je, prema vlastitom kazivanju, nakon što ga je SFOR kidnapovao, dva meseca proveo u kontejneru sa otvorom kroz koji su ga otmičari motrili sa dve kamere. Kidnapovanje Bjelice, ali i drugih, pravdalo se razbijanjem mreže podrške haškim beguncima.
         
Čime se može opravdati namera da se to isto učini članu Predsedništva BiH, ujedno i lideru Srba sa ove strane Drine? I šta bi se time postiglo?

Stvari nisu od juče, nego počinju s Bregzitom

Izlazak Britanije iz EU imao je za cilj osamostaljenje u spoljnoj politici, odnosno njeno kreiranje isključivo u dogovoru sa Amerikancima, a ne u okviru spoljne politike EU. Ukazivali smo još 2019. godine da je u pozadini Bregzita ogroman novac i da je plan da nakon Bregzita London bude nosilac finansijskih projekata, čak i u ime Sjedinjenih Država.
         
U tekstu Bregzit će obnoviti Hladni rat, ali je nejasno gde će biti nova „gvozdena zavesa" (objavljen 16. decembra na portalu Sve o Srpskoj) obelodanili smo da je Britanija donela geopolitičku strategiju sličnu američkoj, a okosnica doktrine je ideja „Globalna Velika Britanija" (Global Great Britain).
         
Naime, odlučeno je da se nakon Bregzita nova imperija mora politički, bezbednosno i vojno zaštititi, te da zato Britanija treba da obnovi nekadašnji uticaj na stare pomorske rute i komunikacijske pravce. Jednostavno, London je odlučio da se vrati na stare imperijalne pozicije.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Milorad Dodik

Stoga je razvijana finansijska infrastruktura i školovano na hiljade finansijskih stručnjaka. Finansijska moć je ucentru Londona, a uspostavljeno je niz poslovnih veza, od ofšor kompanija u bivšim kolonijama kao što su to Bahami, gde se obavljaju ogromni novčani transferi - bez tragova, bez plaćanja poreza, u sivoj zoni.
         
Velike operacije vrše se kako u Južnoj Africi, tako i sa četiri „azijska tigra" (Singapur, Južna Koreja, Tajvan, Hong Kong).
         
Vodeća uloga u navedenom savezu Britaniji bi omogućila kontrolu bliskoistočnog naftnog bazena i strateških vazdušnih i pomorskih puteva.
         
Što se tiče kopnenih snaga, Britanija je 2018. godine usvojila dokument pod nazivom Mobilising, Modernising and Transforming Defence koji predviđa osnivanje jedinice brojnosti 50 000 vojnika za hitne intervencije na bilo kojoj tački na planeti.   

Razlog je zabrinutost zbog nove opasnosti u vidu država koje se ne mogu kontrolisati.

Radi se o novim silama koje, po mišljenju Londona, ne poštuju međunarodni poredak, odnosno, ne poštuju pravila koja su postavili SAD i Britanci.

Naravno da je riječ o Rusiji i Kini.

U pozadini Bregzita bila je namera Velike Britanije da obnovi imperijalni sjaj i postane nova finansijska sila.

Shodno planiranim aktivnostima, Britancisu odmah nakon Bregzita počeli da preduzimaju operacije u cilju ekonomskog slabljenja Rusije i Kine, kako bi se kupilo vrijeme potrebno da SAD dostignu novu rusku vojnu tehnologiju.   
         
Prema pisanjuameričkog magazina „Nešenel interest", rakete sa ruskih atomskih podmornica „Borej" SAD mogu pretvoriti u pustinju, čak i ako bi druge ruske nuklearne snage bile uništene u prvom naletu.
         
Naime, jedna ruska podmornica Borej ima 16 raketa tipa „Bulava", a svaka takva raketa nosi šest bojevih glava od 150 kilotona, koje se dele i uništavaju posebne mete, što znači da se iz jedne podmornice „Borej" sa udaljenosti većoj od 5,8 hiljada milja mogu ispaliti 72 nuklearne bojeve glave po razornoj snazi deset puta jače od bombe koja je bačena na Hirošimu.
         
Stoga su se Britanija i SAD odlučile da koriste strategiju obmane, prevara, podmetanja, hibridnih aktivnosti, i da masovno koriste medije kako bi se prevarom destabilizovale Kina i Rusija.
         
U tom smislu je odlučeno da prva na redu bude Rusija, te je u Rusiju upućeno na stotine američkih i britanskih agenata sa zadatkom da kupuju stručnjake za visoke tehnologije i da kupuju vojne planove.
         
Instrumenti su nevladine organizacije i univerzitetska razmena (po uzoru na kineske operacije) ali insajderi koji će se tražiti među ruskim stručnjacima, shodno američkoj maksimi da svako ima svoju cenu.
         
Tako je Bregzit doneo nove međunarodne odnose, potpunu obnovu Hladnog rata.
         
Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je preventivnog karaktera i zatekla je Britance. Planovi su se morali ubrzati i prilagoditi nastaloj situaciji. Javna osuda Rusije, koja se ubrzo pretvorila u antirusku histeriju, bila je prva reakcija. Zatim su usledile sankcije Rusiji i dotur oružja Ukrajini, poseta premijera Džonsona Kijevu.
         
Svi u kojima London vidi ruske saveznike takođe su na udaru.

Dodik je u više navrata ukazao na Britance kao na generatore kampanje protiv Republike Srpske, prozivao njihovu agenturu u BiH i činio sve što im nije po volji, kao što je otvoreno protivljenje ulasku BiH u NATO.

Stoga su upućene pretnje i najava akcije protiv Dodika, koja bi bila otmica, kidnapovanje.
         
Ne radi se samo o zastrašivanju, Britanci su zaista i spremni da urade nešto slično, ali tek nakon pomne analize i procene posledica takve akcije. Tako su 2018. godine, koja je takođe bila izborna, britanski komandosi sletili u Sarajevo i u Butmiru čekali priliku za intervenciju. Ona se nije ukazala jer protesti kojima je Srpska, odnosno Banja Luka, bila zapljusnuta te 2018. godine, nisu doneli haos koji bi podrazumevao intervenciju NATO.

Foto: AP/Reuters fotomontaža

Boris Džonson

Podsećamo, zahvaljujući odlučnosti vlasti i spremnosti policije Srpske da spreči nasilje, protest zakazan 5. oktobra protekao je mirno.
         
Dodik je učinio sve što je bilo potrebno, pojačao obezbeđenje, jasno dao do znanja da ne misli bežati i time okončati svoju političku karijeru, što Britima i jeste osnovni cilj.
         
U slučaju pokušaja otmice, britanski specijalci bi naišli na oružani otpor, što čitavu akciju čini neizvesnom. Ujedno, Dodik je obelodanio informacije do kojih je došao i pokazao prstom na one od kojih mu preti opasnost. Time je plan otmice, bar za sada, osujetio.
         
Veliki mitinzi po inicijativi boračke organizacije trebalo bi da otmicu u potpunosti osujete.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 1 godinu

Nije potrebno građanima objašnjenje šta Britanci pokušavaju,SVI MI ZNAMO ŠTA ONI ŽELE SRBIMA,NEGO NEKA SPECIJALNE SLUŽBE SRPSKE I SRBIJE RADE ŠTO IM JE RADITI,NA ONESPOSOBLJAVANJU NAMERA ISTIH! A NE DA PROVERAVAJU MENE ODAKLE JA ŠALJEM PORUKE,I DA LI PAMETUJEM ILI NE! JER BRITANCI NE SPAVAJU,PA IMAJU REZULTATE,A MI GLEDAMO SAMO SVOJU G*****NPA POSLE PUSTAMO ANALITIČARE DA NAM FILOZOFIRAJU,KAKO SE NEŠTO DESILO,A KAKO JE TREBALO DA SE IZBEGNE! AJ IZDRAVLJE I PAMET U GLAVU!

Beograđanin

pre 1 godinu

50.000 za hitne intervencije... za kinu i rusiju.... taman jedna ulica u Kini da mobiliše ljude da se suprostavi Engleskoj...jesu li oni normalni...kina može da mobiliše 5 miliona ljudi za sat... Budale. Nije im ovo srednji vek... .

Romi

pre 1 godinu

Ako budu nasilno se ponasalo prema bilo kom Srbinu treba ih tretirati kao okupatore à zna se kako su svi okupatori prosli sa Srbima.

Camil

pre 1 godinu

Britanci misle da mogu da i dalje da prave kolonije. E to necete sa SRBIMA, dobicete po repu.

Solo

pre 1 godinu

Zar niko od nasih Politicara pre svega Vucica,Ane,Vulina i Dacica (neracunajuci opoziciju koja radi protiv Srbije) da prokomentarise i podrzi Dodika koji objavljuje da mu spremaju Anglosaksonci otmicu i to legalnom prestavniku Srpskog naroda na takav nacin..Prosto neshvatljivo sta se radi danas i koliko su neke zemlje kao sto su Englezi i Ameri prosto dali sebi do znanja da su neprkosnoveni bogovi koje moramo svi da slusamo..Pa nisu mogli ni Turci ni Fasisti-Nemci u proslosti pa nece moci ni sada..Uvek ce biti neki Gavrilo Princip da otvori i skine paucinu Srpskom narodu da mora da se osvesti i organizuje mnogo bolje militaristicki ili ce da nestane sa tih podrucja a kunjava nam nikad nije nista dobro donela jer niko neslusa glasove osudjenih jedini nacin je da se organizujemo i krenemo u oslobadjanje nasih ljudskih vrednosti i nase zemlje...Te zemlje engleskog govornog podrucja su najveci unistivaci raznih nacija i zemalja sve pod laznim izgovorom demokratije i prava koje sami krse kad god hoce obmanjujuci svoje narode laznim i podlim clancima..Doci ce i njima teska vremana kad se Kina i Rusija oslobode finansijskih uticaja i krenu svojim putem oslobadjajuci ostale zemlje novim pristupom ekonomskih i finansiskih angazmana..Zivela Srpska i Srbija..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija