• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

05.05.2022

07:47

SRAMNO! HRVATI STAVILI TESLU NA KOVANICE EVRA! Prisvojili srpskog naučnika čije su POTOMKE UBIJALI!

WIKIPEDIA.ORG/ADAM CUERDEN

Balkan

SRAMNO! HRVATI STAVILI TESLU NA KOVANICE EVRA! Prisvojili srpskog naučnika čije su POTOMKE UBIJALI!

Podeli vest

Hrvati su bez imalo stida na kovanice evra stavili lik srpskog naučnika Nikole Tesle, i to je zvanična odluka Hrvatske narodne banke koju je juče saopštio premijer Andrej Plenković

Koliko su ustaše licemerne, govori i to da su u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih ubili više od 100 članova porodice Tesla, a sada Zagreb stavlja slavnog naučnika na svoju novčanicu!

Prema sramnom dizajnu, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi sa jedne strane nalazi se šahovnica kao podloga, a na drugoj strani lik Nikole Tesle.

Foto: Printskrin Tviter

O skandaloznoj odluci na svom Tviter nalogu oglasio se hrvatski premijer.

- Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra raspravili smo o konačnom predlogu Zakona o evru. Hrvatska je čvrsto na putu u evrozonu, što je u interesu i građana i gospodarstva, i što će nam pomoći da lakše prebrodimo ekonomsku krizu. Nakon sprovedenog ponovljenog takimičenja odabrano je novo najuspešnije likovno rešenje sa nacionalnim motivima Republike Hrvatske. Čestitamo autoru idejnog rešenja Jagoru Šundeu i koautorima Davidu Čemeljiću i Franu Zekanu - napisao je Plenković.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je veliki skandal to što su Hrvati prisvojili velikog srpskog naučnika, dok sa druge strane nisu spremni da priznaju zločine koje su počinili njegovoj porodici i celom našem narodu.

- Činjenica je da licemerni Hrvati neće da se odreknu ustaštva i da se izvine za genocid koji su počinili, dok s druge strane prisvajaju srpskog najvećeg naučnika. Jasno je svima da su ustaše svirepo ubijale Tesline potomke, a od dolaska HDZ-a na vlast pokušavaju da otmu sve što je srpsko, od istorijskih ličnosti do kulturne baštine. Zato je ovakva odluka, nažalost, bila očekivana - ističe Linta.

Foto: Beta

Miodrag Linta

Opasni plagijatori

Kovanice evra s Teslinim likom pokazale su da Hrvati u kreativnosti nisu odmakli dalje od 1994. i tadašnje jugoslovenske novčanice od pet dinara s likom genijalnog izumitelja, kao i kovanice od 20 dinara iz 2006. i sadašnje papirne novčanice od 100 dinara. Zanimljivo je i da "genijalno" hrvatsko dizajnersko rešenje podseća i na ono koje je "Er Srbija" postavila na svoj avion koji je nazvan po Tesli. Trudeći se da prisvoje Teslu, kome su tokom rata minirali spomenik u Gospiću, Hrvati ne prezaju ni od čega, pa i plagiranja već postojećih ideja iz Srbije.

Dejan Ristić, istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida, kaže da Hrvati nikako ne odustaju od svojatanja svega što je srpsko i da uporno spore istorijsku činjenicu da je Nikola Tesla bio Srbin, da je bio kršten i da su njegovi roditelji bili pravoslavci.

- Hrvati su u Drugom svetskom ratu i devedesetih godina učinili mnogo zločina prema svetskom naučniku Nikoli Tesli. Upravo oni su ubili više od 100 članova familije Tesla, uništili su Smiljan, njegovu kuću, eksplozivom su srušili njegov spomenik, a Zagreb se sada "diči" i stavlja njegov lik na kovanice. To se u najmanju ruku može nazvati licemerjem. Srbija bi morala da reaguje, da brani svoju prošlost i da zaštiti svoj identitet. Stavljanje lika Nikole Tesle na kovanicu evra treba shvatiti kao prioritetno pitanje za našu zemlju i pitanje nacionalne bezbednosti - kaže Ristić, i dodaje da je Tesla, bez pogovora, Srbin!

Foto: printscreen RTS

Dejan Ristić

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miodrag

pre 1 godinu

Meni to vise lici na to da su shvatili šta su uradili pa sada da se malo dodvore.Zna se da su Tesle srbi i da su pravoslavci a to je njima rak rana koja se ne može sakriti.Kada bolje razmislim i mi ako ikad uđemo u EU treba isto Teslu da stavimo....

DRAGOLJUB

pre 1 godinu

Шта ће Јадни када ОНИ немају ништа своје!! Све су покрали од Срба Православаца! Чак им је и Бан Јелачић, у кога се куну, Србског порекла из Краине!! Споменик у Загребу му је подигла Habzburška монархија успркос Противљењу Хрватског народа, због погубљења мноштва Хрвата (и Мађара) који су били против Доминације Аустрије! Бан Јелачић је био одан Аустријској монархији до последњег даха, И сахрањен је у маузолеју на сопственом имању, крај Загреба, коме скоро нико није присуствовао, с обзиром на положај у друштву!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija