• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Klix.ba

18.05.2022

12:11

Rusija napada BiH? Postoje predviđanja o istom scenariju kao u Ukrajini i dolaze od NATO...

Fotoilustracija

Balkan

Rusija napada BiH? Postoje predviđanja o istom scenariju kao u Ukrajini i dolaze od NATO...

Podeli vest

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana upozorio je da bi Rusija mogla napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine

Scenario bi bio isti kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu, precizirajući da se to može dogoditi u obliku velikog sajber napada. Dodao je da NATO pojačava svoju podršku dvema zemljama kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i one protiv sajber ratovanja.

Kako je objasnio, Ukrajina je dokazala "koliko je jačanje kibernetičke sigurnosti uz pomoć NATO-a važno za obranu i odvraćanje ", a otišao je toliko daleko da je to nazvao "NATO prioritetom".

Ukazao je na velike kibernetičke napade izvršene na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su sajber napadi, uz dezinformacije i digitalnu špijunažu, deo nove vrsta ratovanja.

Bosna i Hercegovina, uz Gruziju, često se spominje kao posebno ranjiva tačka, odnosno mesto gdje bi Moskva mogla pokušati provesti svoje interese preko marionetskih lokalnih političara.

Stoga je, odmah po početku vojne operacije u Ukrajini, NATO saopštio da je spreman da ponudi dodatne sigurnosne garancije i pojačati saradnju sa zemljama u kojima bi Rusija mogla pokušati prošiti svoj uticaj.

Slična je situacija i u drugim delovima Evrope. Švedska i Finska, tradicionalno vojno neutralne zemlje, odlučile su zatražiti članstvo u NATO-u.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija