• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

20.05.2022

21:15

ŠARL MIŠEL U SARAJEVU IZRAZIO ŽELJU DA SE UBRZA PROCES EU INTEGRACIJA! Dodik i Džaferović se usaglasili i istakli da su za očuvanje mira!

RTRS, ustupljene fotografije

Balkan

ŠARL MIŠEL U SARAJEVU IZRAZIO ŽELJU DA SE UBRZA PROCES EU INTEGRACIJA! Dodik i Džaferović se usaglasili i istakli da su za očuvanje mira!

Podeli vest

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas tokom posete BiH da je vreme za novi zamah u napretku evropskih integracija i najavio sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana u junu

"Ja sam istinski uveren da Zapadni Balkan treba Evropskoj uniji, ali jednako tako i Uniji treba Zapadni Balkan. Vreme je za jedan novi zamah u EU", kazao je Mišel nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

Foto: RTRS, ustupljene fotografije

Šarl Mišel u Predsedništvu BiH



On je rekao i da je želja Brisela da se produbi saradnja i nastavi dijalog.

- Hteo sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da saznam vaše prioritete kako bismo našli način na koji vam mi kao EU možemo pomoći. Dok se mi ovde obraćamo Rusija vrši napad na ukrajinski narod, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osetila užasne posledice rata. Znate koliko je važna naša podrška, da zajednički delujemo - rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta kazao je kako posledice rata u Ukrajini osećaju svi pođednako na evropskom kontinentu, bez obzira da li se radi o promenama u cenama nafte, hrane ili uopšte energenata, prenosi Klix.ba.

- Pre nekih 20 godina na samitu u Solunu izneto je čvrsto opređeljenje o evropskoj budućnosti za celi region kojem moramo pristupiti na jedan novi način. Danas smo izašli s predlogom da u junu u okviru Saveta razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, formata ili platforme koji neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija, već mi želimo da ubrzamo političku integraciju, jedan od najvećih prioriteta za EU. Zaista verujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta - kazao je Mišel.
 

Dodik izneo 14 prioriteta, Džaferović o evropskoj perpsktivi

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status.


- Saglasni smo da je potrebno očuvati mir i stabilnost i to nema nikakvu alternativu, pokušati obezbijediti lance snabdevanja -  rekao je Dodik.

Dodik je rekao da očekuje da sukob u Ukrajini bude što prije završen, kao i da BiH ostane neutralna.

Foto: RTRS, ustupljene fotografije

Šarl Mišel i Milorad Dodik

Mišel je istakao da je vrijeme za novi zamah u napretku evropskih integracija, te najavio da u junu imaju sastanak članica sa liderima zemalja zapadnog Balkana.

- Moramo naći način da ubrazmo proces evropskih integracija i da ubrzamo reforme - rekao je Mišel i dodao da će to donijeti nove benefite.

Zapadni Balkan, BiH, je jedan od najviših prioriteta za EU, rekao je Mišel i dodao da veruje u budućnost BiH kao suverene zemlje.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da je Mišel prvi put u BiH, te istakao da se današnji sastanak odvijao u smeru potrebe da se sve države zapadnog Balkana što prije integrišu u EU.

- Na današnjem sastanku je jasno rečeno da BiH i sve države na zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu - rekao je Džaferović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija