• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ATV BN

23.05.2022

17:41

RASTU PLATE U REPUBLICI SRPSKOJ! Najviše zarađuju IT stručnjaci, ali ako se bavite ovim zanimanjem, imaćete najnižu zaradu!

Balkan

RASTU PLATE U REPUBLICI SRPSKOJ! Najviše zarađuju IT stručnjaci, ali ako se bavite ovim zanimanjem, imaćete najnižu zaradu!

Podeli vest

Najviša prosečna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije i iznosila je 1.564 KM, što je 93.839 dinara, a najniža u oblasti građevinarstva 802 KM, što iznosi 48.119 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku

Prosečna mesečna neto plata u Srpskoj isplaćena u aprilu iznosila je 1.094 KM (65.639 dinara) i u odnosu na isti mesec prethodne godine nominalno je veća za 11,9 odsto, a realno za 0,1 odsto, dok je u odnosu na mart nominalno veća za 0,3 odsto, a realno je manja za 1,3 odsto.

Prosečna mesečna bruto plata iznosila je 1.649 KM (98.939 dinara).

- U aprilu ove u odnosu na isti mesec prošle godine u svih 19 područja zabeležen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne delatnosti - 23,9 odsto, delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 21,1 odsto te poslovanje nekretninama - 20,3 odsto - navodi se u saopštenju.

Kada je reč o cenama proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, merene indeksom potrošačkih cena, u aprilu su u odnosu na prethodni mesec u proseku više za 1,6 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine u proseku više za 11,7 odsto.

Najveći godišnji rast cena u aprilu zabeležen je u oblasti prevoza - 28,6 odsto zbog viših cena goriva i maziva za lična vozila od 46,8 odsto, zatim u oblasti hrane i bezalkoholnih pića 19,5 odsto, zbog poskupljenja grupama ulja i masnoće od 61,9 odsto i povrća od 27,2 odsto.

Najveći pad cena na godišnjem nivou, u aprilu ove godine, zabeležen je u odeljku odeća i obuća 5,1 odsto, usled sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,1 odsto zabeleženo u odeljku obrazovanje zbog nižih cena u grupi predškolsko obrazovanje od 0,8 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija