• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.05.2022

13:13 >> 13:20

HRVATI HOĆE NAZAD TITA! SDP traži da doživotni predsednik SFRJ ponovo dobije trg u Zagrebu!

Balkan

HRVATI HOĆE NAZAD TITA! SDP traži da doživotni predsednik SFRJ ponovo dobije trg u Zagrebu!

Podeli vest

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Grada Zagreba podneo je predlog da se Trgu Republike Hrvatske vrati ime Trg maršala Tita

Predlog je podneo šef zagrebačkog SDP Viktor Gotovac i priložio obrazloženje na pet stranica.

Kako piše zagrebački Jutarnji list, na prve dve stranice su navedene zasluge nekada doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza za to što je, kako je navedeno, Hrvatska danas nezavisna i u čije granice su vraćeni svi hrvatski krajevi.

Obrazloženje sadrži i biografiju Broza, gde Gotobac kaže da su o Titu i njegovim zaslugama sve već rekli istoričari, intelektualci i političari.

“Josip Broz, maršal Tito je zamisao našega hrvatskog političkog i kulturnog oslobođenja doveo do pune pobede”, piše u obrazloženju predloga uz navod da je hrvatski suverenitet prekinut u ranom srednjem veku, a maršal ga je “odbranio i uspostavio u jednom od najkrvavijih ratova istorije i zamisao oslobođenja je doveo do pune pobede, okrunivši je atributima pune narodne nezavisnosti i državnosti”.

Foto: Arhiva

Gotovac ističe da je Josip Broz “Majci Domovini vratio sve njene otrgnute gradove, ostrva i pokrajine: pre svega Dalmaciju s Lastovom i najslavnijim gradom naše prošlosti Zadrom, zatim Kvarner s Cresom, sa svim ostrvima i Rijekom i na kraju staru, glagoljašku našu Istru koja je na to ujedinjenje čekala vekovima”.

Ističe se i njegova politika i uloga u Drugom svetskom ratu. “Da nije bilo dalekovidne politike Titove i njegovih saradnika… hrvatski narod bio bi se posle Drugog svetskog rata našao u položaju nesrazmerno nepovoljnijem no što je bio onaj posle sloma Austrije godine 1918., navodi se, između ostalog.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija