• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.06.2022

20:58

DUGO ČEKAN TRENUTAK, LAVROV ZA BiH MEDIJE! Šmit nema legitimitet, a Dodik nije "Putinov čovek"! Zapad hoće Srbe i Hrvate da pretvori u Bošnjake

printscreen

Balkan

DUGO ČEKAN TRENUTAK, LAVROV ZA BiH MEDIJE! Šmit nema legitimitet, a Dodik nije "Putinov čovek"! Zapad hoće Srbe i Hrvate da pretvori u Bošnjake

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske da Zapad pokušava nelegalno da podstiče delovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma

- Stav BiH, naravno, ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ono što sad Zapad pokušava da nelegalno podstiče delovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske - to je najgrublje kršenje Dejtona - rekao je Lavrov na pitanje kako Rusija posmatra jednostrano ponašanje pojedinih bh. ambasadora o pitanju sankcija Rusiji bez institucionalnog odgovora.

On je istakao da "Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa naterao Hrvate da prihvate da će ih, kao i pre, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički saglasni sa Bošnjacima".

- Ja ne želim da kažem da Bošnjaci nisu u pravu u nečemu, ali dejtonska načela zahtevaju saglasnost tri konstitutivna naroda. I, što se tiče samostalnosti BiH, obratite pažnju, Amerikanci imaju posebnog ambasadora koji je nadležan za provođenje biračkih reformi u BiH, i to u mnogome govori koliko su samostalne vlasti u Sarajevu - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa procedurom. Takav nelegitimni izbor Zapad je odobrio jer, prema njegovim rečima, tako želi da manipuliše Bosnom i Hercegovinom zbog svojih interesa i da od BiH pravi još jednu bazu za širenje NATO na Balkanu.

Govoreći o očekivanjima Sarajeva da Šmit nametne odluku i zabrani srpskom članu Predsedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kandidaturu na izborima, Lavrov je rekao da bi to bila protivzakonita aktivnost, jer Šmit uopšte nema legitimitet.

Međutim, kako je rekao, Zapad će pokušati da iskoristi Bošnjake i stvori još jedno bezakonje.

- Ono što se radi prema Dodiku je zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe. On ništa nije uradio u Republici Srpskoj i u okviru Predsedništva BiH što je suprotno Dejtonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i nažalost, to rade Bošnjaci, zato što Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i pretvorio i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo, kako oni kažu - naveo je Lavrov.

Dodao je da je to zapravo zahtev da se zaborave korijeni, kultura i tradicija, isključivo iz interesa Zapada da postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu.

Lavrov je rekao da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jedan od retkih političara koji se bori za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o navodima da je Dodik "Putinov čovek", Lavrov je rekao da to nije tačno, te da je Dodik prijatelj Ruske Federacije.

- Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to. Iako Zapad, znate kako se kod nas kaže - svako priča o onome što ga boli. Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude nezavisna, da neki političar na Balkanu može da bude nezavisan, zato što je Zapad navikao da koristi različite Kristijane Šmitove, kako bi svima upravljao i kako bi sve ucenjivao i postavljao ultimatume - rekao je šef ruske diplomatije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

taj zapad ce nama malo da popusi pa ni 1999 im se nismo predali pa sigurno necemo ni sad

Djurdja

pre 1 godinu

Od 1878. velike sile Zapadne Evrope, sada potpomognute sa SAD mute vodu u Bosni i Hercegovini. I to uvek na stetu srpskog naroda.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija