• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

06.06.2022

18:14

ODGOVOR MOSKVE BIĆE BRUTALAN, CRNA GORA, MAKEDONIJA I BUGARSKA PLATIĆE "PONIŽAVANJE" LAVROVA! Sledi opoziv ambasadora, pa nešto mnogo strašnije...

Balkan

ODGOVOR MOSKVE BIĆE BRUTALAN, CRNA GORA, MAKEDONIJA I BUGARSKA PLATIĆE "PONIŽAVANJE" LAVROVA! Sledi opoziv ambasadora, pa nešto mnogo strašnije...

Podeli vest

Oštre reakcije usledile su iz Moskve nakon što su Severna Makedonija, Crna Gora i Bugarska zabranile prelet šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ruski diplomata Sergej Ordžonikidze upozorio je da bi Rusija mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa Lavrovim.

- Mislim da bi reakcija trebalo da bude najoštrija, jer su sprečili visokog zvaničnika naše države da obavlja svoju diplomatsku dužnost. Ovo je politički korak antiruske orijentacije - rekao je on za RIA Novosti. On nije predvideo da li bi moglo da dođe do prekida diplomatskih odnosa između Rusije i tri zemlje, ali je, komentarišući mogućnost opoziva ambasadora, rekao:

- To je prilično verovatno.

Još oštriji je bio direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitri Rogozin, koji je na Tviteru pomenuo interkontinentalnu balističku raketu Sarmat, što su crnogorski i bugarski mediji ocenili kao pretnju. .

- Evo zbog čega je dobar ''Sarmat''? On neće tražiti dozvolu za prelet od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju - naveo je on.

Oglasio se i zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov, koji smatra da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra.

On je ocenio da današnji demarš nema veze sa avionom, već je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države.

On smatra da kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje i ocenio na svom Telegram kanalu da ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da "zarobi i potčini" ostatak Evrope.

Prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov ocenio je da je odbijanje zemalja, koje okružuju Srbiju, da dozvole prelet aviona šefa ruske diplolmatije "korak bez presedana" u svetskoj diplomatskoj praksi i upitao da li je opšte vredno snadbevati ruskim energetima zemlje, koje su zatvorile vazdušni prostor za avion lavrova.

- 'Braća' su se ponovo pokazala u svom sjaju. Znači da ruski prirodni gas koji se isporučuje ovim državama, apsolutno nije toksičan za njih, dok prelet aviona sa ruskim ministrom izaziva ozbiljnu zabrinutost - ironičan je bio Džaberov na Telegramu, a prenela Parlamentskaja gazeta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

E pa sad Srbi ako jos malo imamo ponosa da blokiramo Beogradske ulice kad gazda iz nemacke bude dolazio, da ne moze da pridje centru grada. Ako ne moze Lavrov, da ne moze ni on

Mapko

pre 1 godinu

Eto, mozemo se zahvalati Tadicu i celom DS kleptokratiju sto je pristala i nije nista uradila da spreci "ilegalnu" nezavisnost Crne Gore, gde znamo da nisu srpski Crnogorci nisu mogli da glasaju na referendum 2006. Sada da je Srbija imala izlaza na moru, ne bi iko mogao da nas ucenjuje i pritiska. Izlazak na moru, treba biti prioritet u buducem za Srbije, a zna se na koji nacin se Srbija mora vratiti na svoje istorijske teritorije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija