• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

08.06.2022

20:32

RUSIJA NE DA SRPSKU SAD I BRITANIJI! OTVARA KANCELARIJU AMBASADE U BANJALUCI! Da li je ovo ključni korak ka... Vašington i London besne!

Balkan

RUSIJA NE DA SRPSKU SAD I BRITANIJI! OTVARA KANCELARIJU AMBASADE U BANJALUCI! Da li je ovo ključni korak ka... Vašington i London besne!

Podeli vest

U ukazu od 25. maja, koji je potpisao predsednik ruske Vlade Mihail Mišustin navodi se da Vlada BiH prihvata predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije o osnivanju Kancelarije u Banjaluci. Da to nema veze sa trenutnom krizom u Ukrajini, ali da će, itekako uticati na pritiske na Republiku Srpsku rekli su nam stručnjaci iz BiH

Ova Kancelarija, kažu, trebalo bi da ima formu "dodatne ambasade" u Republici Srpskoj. Otvaranje takve Kancelarije u "normalnim okolnostima" nije problematično, međutim, u jeku rusko-ukrajinskih sukoba neki bi ovo želeli da vide kao provokaciju i biranje strana. 

Profesor Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja smatra da je sasvim logično da, kao i ostale velike države koje imaju predstavništvo i u Sarajevu i u Banjaluci takvu kancelariju ima i Rusija.

Foto: FPN BL

profesor Miloš Šolaja

- Od 1996. godine postoji Regionalna politička kancelarija SAD kod nas, takođe postoji i predstavništvo Velike Britanije, imamo konzulate Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije... Postojala je i zajednička kancelarija Nemačke i Francuske, tako da ne čudi potreba za otvaranjem takve ruske Kancelarije. Svaka međunarodna organizacija koja ima predstavništvo u Bosni i Hercegovini ima svoje kancelarije i u Banjaluci. Ako Velika Britanija i SAD imaju takve kancelarije, zašto ne bi imala i Rusija?! U Republici Srpskoj su se dugo pitali zašto Rusija ne otvara neko takvo predstavništvo, da li to bila politička kancelarija ili čak i konzulat - kaže profesor Šolaja. 

U otvaranju ove Kancelarije Šolaja ne vidi problem, već mogućnost za poboljšanje saradnje sa Rusijom, kako za Republiku Srpsku, tako i za Federaciju.

- Otkad je Rusija otvorila ambasadu u BiH osnažene su veze dveju država, posebno je važno što se jača i ekonomska saradnja, pa sada postoji potreba za otvaranjem Kancelarije u Republici Srpskoj. Gledano sa logičke tačke - tu nema problema, onima koji su zluradi trenutna situacija je povod da ukazuju na nepostojeće probleme. Sve se koristi, imali smo slučaj sa posetom Sergeja Lavrova. Moramo snažiti odnose sa državama poput Rusije i Kine, koje su se pokazale kao stabilni partneri, prijateljski nastrojene i voljne da nam pomognu. Iako će, zbog ovoga, pojačati pritiske na Republiku Srpsku, treba da budemo svesni da ni Srpska, kao ni kompletna BiH ili Srbija nisu ključni faktori rešavanja ukrajinsko-ruskog sukoba, samo što se sada, inercijom, sve što ima veze sa Rusijom izopštava. Pokušavaju da prekinu odnose i u potpunosti izopšte Rusiju iz evropske kulture i civilizacije, čak i na najbanalnije načine, kao što je ukidanje ruskih pisaca i kompozitora... I sve se to čini, bez da razmišljaju, jer je za SAD i Evropsku Uniju Rusija izuzetno važna, kao partner, pre svega u snabdevanju energijom. U BiH, čak,veća je potreba za ruskim energentima, nego u Republici Srpskoj, Srpska bi preživela bez ruskog gasa, ali Federacija se tu ne bi mogla oporaviti - naglašava Šolaja.

Kalabuhov: BiH za Rusiju prijateljska zemlja

Na posebnoj sednici NSRS ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov istakao je da mu je velika čast što je u najvišem zakonodavnom telu Srpske, dodavši da je NSRS jedan od temelja Srpske. Kalabuhov je podvukao da Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma se dosledno zalaže za striktno poštivanje prava tri naroda i dva entiteta.

- Decentralizovana BiH osigurava normalno funkcionisano i predstavlja oblik za mir i suživot. Rusija i danas smatra BiH prijateljskom zemljom i želi još bolju saradnju -  kazao je Kalabuhov.

Ruski ambasador je poručio da svako nametanje rešenja ostavlja dalekosežne posledice.

- Deo međunarodne zajednice je izabrao put podrivanja zemlje i time eroziju Dejtona. Došlo je da toga da Srpska brani Dejton, a to se proglašava antidejtonskim. To je apsurd - istakao je Kalabuhov.

Vreme je da institucija Visokog predstavnika postane prošlost i da svu odgovornost preuzmu, kako je rekao, domaći lideri. Ponovio je da nisu ispoštovane procedure prilikom imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BIH te da pogubnim smatraju i sankcije pojedinim domaćim liderima od zapadnih zemalja.

- Rusija ima pravo naglasiti potencijalne probleme ako BiH pristupi onima koji su protiv Rusije. Želimo da proširujemo veze i sa Bošnjacima i Hrvatima. RS je naš ključni partner u BiH. Naši privredni subjekti žele da ostanu ovde - rekao je Kalabuhov.

Ruski ciljevi u Ukrajini će biti, kaže, ispunjeni.

Velika stvar za građane Republike Srpske

Analitičar Radomir Nešković smatra da je čitava priča o otvaranju Kancelarije previše eksploatisana u političke svrhe, jer se otvaranje ovakve kancelarije u Republici Srpskoj razmatra i dogovara već godinama.

Foto: Informer

Radomir Nešković

- Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov rekao je da će se ta Kancelarija otvoriti. Da li će to biti ispostava njihove ambasade ili konzulat, ne znam kako su zamislili, o tome se nije govorilo, ali desiće se. Raspoloženje u političkim krugovima, ali i u narodu je odlično, tu će moći da izvade vize, da se bolje informišu o Rusiji, da završe posao ukoliko su poslom vezani za Rusiju ili da ruski privrednici koji posluju u Republici Srpskoj mogu da olakšaju sebi, bez odlazaka u Sarajevo. Ovo negativno komentarišu samo oni koji bi to da politički zloupotrebe - ocenjuje Nešković.

 

Promocija ruske kulture

U najvećem gradu u Republici Srpskoj se od septembra 2018. godine gradi rusko-srpski hram, a pored njega kulturni centar. Kako je najavljeno, u centru bi trebalo da se izučavaju ruski jezik i drugi sadržaji.

Predviđeni hram i kulturni centar nalaze se nedaleko od zgrade Vlade RS, na prostoru od 6.500 kvadratnih metara.

Za hram je entitetska Vlada u septembru 2018. godine odobrila 1,5 miliona evra, te dodatnih pola miliona evra u maju 2019. godine.

Odlukom Vlade Srpske od 10. februara, hram je stavljen na listu prioritetnih za finansiranje iz budžeta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nezainteresovan

pre 1 godinu

Ma je li vi to novinari kako vetar duva,danas ovako,sutra onako.Imate li ,aman bre,obraza,imate li bre ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija